Yedi kez dünya turu yapan ve en çok seyahat edenler listesinde ikinci sırada yer alan gezgin bu işi neden yaptığını ve nasıl ucuza getirdiğini anlatıyor.
Barcelonalı Jorge Sanchez 62 yaşında. 193 ülkeye ve çok sayıda bölgeye giden Sanchez en çok gezenler listesinde ikinci sırada yer alıyor.
Yoksul bir aileden gelen Sanchez 13 yaşında okulu bırakıp yollara düşmüş. Gezdiği ülkelerde düşük ücrete geçici işlerde çalışmış. Avustralya’da çiftlikte, New York’ta restoranlarda, Peru’da altın madeninde çalışmış.
Hindistan’da köprü altında, Çin’de telefon kulübesinde, Brezilya’da ağaçta, Liechteinstein’da morgda, Kolombiya, Paraguay, Gürcistan ve Afganistan’da cezaevinde, birçok ülkede ise tapınaklarda kalmış.
Sanchez’in sade bir felsefesi var. O dünyayı dolaşmayı kutsal bir yolculuk ve bilgi arayışı olarak görüyor. Dünyayı anlamak için görmek gerektiğine, ama aynı zamanda her gezginin dönüş zamanını da bilmesi gerektiğine inanıyor.
13 yaşında Sahra’ya gidiş
Sanchez 13 yaşında ailesinden gizli Mayorka adasına gitmek için Barcelona’dan bir tekneye binmiş. “Ailemin üzüleceğini biliyordum. Onlara bir mektup bıraktım; gittiğimi ve geri döneceğimi söyledim” diyor.
“O zamanlar İspanyol Lejyonu Batı Sahra’da küçük yaştaki çocukları gönüllü asker olarak kabul ediyordu. 1968’de orası hala İspanya sömürgesiydi. Lejyonda iki gün geçirdim, ama sevmedim; maksadım seyahat etmek, Moritanya’ya gitmekti. Ama pasaportum olmadığı için giremedim. Lejyondan ayrıldım.”
18 yaşında pasaportunu aldığında otostopla 11 Avrupa ülkesini dolaşmış. Masraflarını çıkarmak için farklı şehirlerde farklı işlerde çalışmış Sanchez.
“Amacım dil öğrenmek ve iyi bir gezgin olmaktı. Avrupa’da iki yıl aylak aylak dolaştıktan sonra askerlik için İspanya’ya döndüm. Franco döneminde askerlik zorunluydu.”
Bulaşıkçılıktan madenciliğe
Avrupa’da dolaşırken birçok işte çalışmış Sanchez. Paris’te diş laboratuvarında çalışarak, İtalya’da pazarda peynir satarak, Filipinler ve Endonezya’da satranç oynayarak kazanmış hayatını. Peru ormanlarında altın madeninde, New York’ta restoranlarda bulaşıkçı olarak çalışmış.
“Akla gelebilecek her işi yaptım, ama bir mesleğim yok. En düşük ücretli işlerde çalıştım. Şimdi de haftada bir gün Barcelona havaalanından yolcu taşıyorum.”
Geceyi morgda geçirmek
Gittiği her ülkede en az bir gece kalmış Sanchez. Liechtenstein’da oteller çok pahalı olduğundan gece bulduğu bir yere sığınmış uyumak için.
Sabah 5’te bir cenaze arabasının sesiyle uyanmış. Bir tabut çıkarıldığını görmüş. O zaman anlamış ki bir morgda uyuyor.
Brezilya’da ise otelde kalacak parası olmadığı ve soygunculardan korktuğu için bir geceyi ağacın tepesinde geçirmiş. Hindistan’da köprü altlarında, Çin’de ise bir telefon kabininde kalmış.
1986’da Ekvador ile Kolombiya sınırında birilerinin kendisini takip ettiğini görünce bir cezaevine sığınmış ve bekçilerden yardım istemiş. Geceyi orada bir hücrede mahkumlarla birlikte geçirmesine izin vermişler.
“Birçok geceyi de dini yapılarda geçirdim. Hindistan’da Hindu tapınaklarında, Uganda ve Tanzanya’da Sih tapınaklarında, Özbekistan’da Müslüman tekkelerinde, Kongo’da Katolik kilisesinde, Japonya ve Bangladeş’te Budist tapınağında, İsrail ve Brezilya’da Yahudi sinagoglarında kaldım.”
Sanchez gerçek bir gezginin Birleşmiş Milletler’in tanıdığı 193 ülkenin tamamında en az 24 saat geçirmesi gerektiğine inanıyor. Kendisi Tacikistan dışında her ülkede bunu yapmış. Oraya bu amaçla yeniden gitmeyi planlıyor.
Az parayla gezmek
Çok az para harcayarak gezmesinin yoksul insanlara da esin kaynağı olmasını umduğunu söyleyen Sanchez şöyle devam ediyor:
“Seyahat için harcayacağınız parayı düşünürken evde kaldığınızda yapacağınız harcamayı da düşmeniz lazım. Hindistan, Endonezya, Filipinler, Bolivya, Peru, Fas, Mozambik gibi ülkelere gidip birkaç ay kalmak evinizde kalmaktan daha ucuza gelebilir.
“Pahalı otellere gitmiyorum. Yurtlarda, pansiyonlarda kalıyorum. Pazardan alışveriş yapıyorum. Otel masrafım olmasın diye seyahatlerimi geceleri otobüs ve trenle yapmaya çalışıyorum. Çoğu ülkede dil öğretmenliği yapabilir, Avustralya ve Yeni Zelanda’da çiftliklerde çalışabilirsiniz.”
Ne zaman gezmeli?
İnsanlara yaşlılık için para biriktirmeyi mi yoksa gençken gezmeyi mi tavsiye ettiği sorusuna Sanchez şöyle cevap veriyor:
“Bazı insanlar ömür boyu çalışıp emeklilikleri için para biriktirir. Bu sırada yılda bir iki kez turist olarak bir yerlere gidip tatilini yapar. 60’ından sonra da sanki kaybedilen zamanı tazmin etmeye çalışırcasına yoğun bir seyahate başlar.
“Ben 30 yılımı yollarda geçirdim. Şimdi ise 62 yaşındayım; hiç param yok, bundan sonra da kazanamam. Zamanını eğlenceyle geçiren ağustos böceği ile çalışıp kışlık yiyeceğini biriktiren karıncanın hikayesi gibi. Ben ağustos böceğiyim, bundan pişmanlık da duymadım. Seçtiğim hayattan mutluyum, sonuçlarına da katlanmam lazım.”
İnsan gezgin mi doğar?
Sanchez bir şeyler öğreneceği yerleri gezmeyi tercih ettiğini söylüyor. “Gezmek bir üniversitedir ve ben de hala öğreniyorum” diyor.
Yıllar önce ilk eşi gezmeyi bırakıp yerleşmesi için ona bir ültimatom vermiş. İnsan gezgin mi doğar yoksa yerleşik hayatta da mutlu olur mu sorusuna şöyle yanıt veriyor Sanchez:
“O zamanlar yeterince olgun değildim. Eksiklerimi giderilmiş hissetmiyordum. Daha fazla bilgi edinmeye, kendimi geliştirmeye ihtiyacım vardı ve bunu ancak dünyayı gezerek yapabileceğimi düşünüyordum.
“Bugün ise insanın yaşamında gezmekten önemli şeyler de olduğunu biliyorum. Asıl önemli olan ailedir. Ama bunu anlamak için dünyanın etrafında yedi kez tur atmam gerekti.
“Gezmek bir yaşam biçimi, bir öğrenme aracıdır gençlik yıllarında. Ama yaşamda daha önemli şeyler de var. ‘Gezmek benim için çok yararlı oldu, ama artık ihtiyacım yok buna’ diyeceği anı bilmeli insan.”
Gezme arzusuyla yanıp tutuşanların bu isteklerini gerçekleştirmeleri gerektiğini, aksi halde yaşayan ölüler haline döneceklerini söylüyor Sanchez.
“Önemli olan gezmek ya da gezmemek değil, insanın kendi yolunu bulmasıdır. Gezmeyi kaderiniz olarak görüyorsanız, bunu yapmanız gerekir. Paranızın olup olmaması önemli değildir. Yaparken bir yolunu bulursunuz. Bu hep böyle olmuştur.”
Ucuza gezmenin yolları
Otostopun en ucuz seyahat şekli olduğunu, birçok ülkede şoförlerin hala otostopçuları arabasına aldığını söylüyor. Latin Amerika’nın birçok ülkesini bu şekilde gezmiş.
Sezon dışı dönemlerde ucuz uçak bileti almış. Gecesi 5 dolara yurtlarda kalmış. Pahalı ülkelerde ise geceyi dışarıda geçirmiş çoğu zaman. Hastanelerin bekleme salonlarını, tren istasyonlarını kullanmış. Bazı yerlerde edindiği arkadaşları davet etmiş evlerine.
“Barcelona’da ise seyahate para biriktirmek için rahip gibi yaşıyorum. Gezerken günde 10 euroya geçinebilirim. 5000 euro ile altı aylığına dünya turuna çıkabilirim.”
Her ülke bir ders’
Avrupa’yı dolaşarak geçirdiği iki yılda dünyayı gezmenin kaderi olduğunu fark etmiş Sanchez. Üniversiteye gitmediği için her kıtayı ve ülkeyi bir ders olarak algılamış.
1982-84 yılları arasında yaptığı ve 46 ülkeyi dolaştığı ilk dünya turu 1001 gün sürmüş. 2003’te BM üyesi son ülke olarak Somali’ye gitmiş.
Yedinci ve sonuncu dünya turunu bu yıl tamamlamış. Çocukken okuduğu Sinbad’ın Serüvenleri adlı kitapta gemici Sinbad dünyayı yedi kez dolaştığı için kendisi de bunu yapmak istemiş.
Yoldaki sorunlar
Yolda karşılaştığı sorunları ise şöyle sıralıyor Sanchez:
“Johannesburg’da soyuldum, ama Güney Afirka’yı seviyorum hala. 1989’da Pakistan’dan Afganistan’a vizesiz geçmeye çalışırken casus sanılıp tutuklandım ve Kabil’de dört ay hapiste kaldım. 2007’de Abhazya’dan Gürcistan’a geçmeye çalışırken üç gün hapiste tutulup 2000 euro para cezası ödemek zorunda kaldım.”
2017 seyahat planı
Sanchez Tacikistan’a ve bir gün bağımsızlığını alma ihtimali olan Dağlık Badahşan özerk cumhuriyetine gitmek istiyor. “Tacikistan bir gece kalmadığım tek BM ülkesi, bu nedenle tekrar gitmek istiyorum” diyor.
Ayrıca Rusya’da Yenisey Nehrinde tekneyle dolaşmayı, Evenki halkının yaşam tarzını gözlemeyi umuyor. Şimdi bir yaşında olan oğlu Lazaro beş-altı yaşına bastığında onunla birlikte dünyayı dolaşmak, gezegeni ve insanları anlayıp ruhunu geliştirmesine katkıda bulunmak istiyor.
“Kitap okuyarak yüzme öğrenilmez; kendinizi denize ya da havuza atmanız gerekir… Dünyayı tanımak için de gezmeniz gerekir.”
I like the helpful info you provide in your articles.
I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here!
Good luck for the next!
Hi, for all time i used to check weblog posts here early
in the break of day, since i enjoy to gain knowledge of more and more.
With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
My site has a lot of unique content I’ve either authored myself
or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help stop content from being ripped
off? I’d genuinely appreciate it.
Hello colleagues, fastidious paragraph and good urging commented here, I am genuinely enjoying by these.
I seriously love your site.. Great colors &
theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying
to create my own website and would like to learn where you got this from or just what
the theme is named. Cheers!
I got this website from my friend who shared with me about this web site and now
this time I am browsing this site and reading very informative content here.
excellent points altogether, you just gained a new reader.
What may you suggest in regards to your submit that you simply made some days in the past?
Any sure?
I think that what you said made a great deal of sense. However, think on this, suppose you wrote a catchier post title?
I ain’t suggesting your content isn’t solid., but suppose you added a headline that makes people desire more?
I mean 7 kez dünya turu ve 193 ülke – Her Tatil Unutulmaz Bir
Maceradır is kinda plain. You should look at Yahoo’s
home page and see how they write post titles to get
viewers to click. You might add a video or a related pic or two to get people interested
about what you’ve got to say. Just my opinion, it would bring your
posts a little livelier.
It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog!
I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google
account. I look forward to fresh updates and
will share this website with my Facebook group.
Talk soon!
I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing issues with your website.
It looks like some of the text within your content are running off the screen. Can somebody
else please provide feedback and let me know if this is
happening to them as well? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.
Thanks
Greetings! I’ve been following your website for a long time now and finally got the bravery to go ahead and
give you a shout out from Houston Tx! Just wanted to say keep up the good work!
I know this web site provides quality based articles or reviews and extra data, is there any other site which gives these data in quality?
Excellent blog here! Also your web site loads up very fast!
What host are you using? Can I get your affiliate
link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol
Hey! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to
make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing
from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue.
If you have any suggestions, please share. Many thanks!
Informative article, just what I wanted to find.
We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
Your site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive activity and our entire neighborhood
will probably be thankful to you.
Good info. Lucky me I ran across your blog by chance (stumbleupon).
I’ve saved it for later!
Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s blog link on your page at appropriate place and other
person will also do similar in favor of you.
This article will help the internet people for setting up new webpage or even a weblog from start to end.
Hey there, You’ve done an incredible job.
I will definitely digg it and personally recommend to
my friends. I’m sure they’ll be benefited from
this web site.
I simply want to say I am just very new to blogs and definitely liked your website. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You really come with wonderful article content. Many thanks for sharing with us your website.
I visited several websites however the audio quality for audio songs current at this web page is really wonderful.
Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe
for a weblog web site? The account helped me a acceptable deal.
I were tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright transparent idea cheap flights 32hvAj4
That is really attention-grabbing, You’re an excessively professional blogger.
I’ve joined your feed and look ahead to in quest of
more of your excellent post. Additionally, I have shared your site in my social networks
cheap flights 2CSYEon
Hi there, just became alert to your blog through
Google, and found that it’s really informative.
I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue
this in future. Many people will be benefited from your
writing. Cheers!
A motivating discussion is definitely worth comment.
There’s no doubt that that you need to publish more on this subject,
it might not be a taboo subject but typically people do not talk about such
topics. To the next! Kind regards!! cheap flights 32hvAj4
Hello, Neat post. There’s a problem together with your web site in web explorer,
may check this? IE still is the market leader and a good part
of other people will omit your fantastic writing because of this problem.
Attractive section of content. I just stumbled upon your site
and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account
your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.
Hi mates, how is everything, and what you want to say about this piece of writing, in my view its actually amazing in favor of me.
Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
If you know of any please share. Appreciate it!
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: tatilmaceralari.com/7-kez-dunya-turu-ve-193-ulke/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: tatilmaceralari.com/7-kez-dunya-turu-ve-193-ulke/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: tatilmaceralari.com/7-kez-dunya-turu-ve-193-ulke/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: tatilmaceralari.com/7-kez-dunya-turu-ve-193-ulke/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: tatilmaceralari.com/7-kez-dunya-turu-ve-193-ulke/ […]
Your method of telling the whole thing in this article is truly pleasant,
every one can easily understand it, Thanks a lot.
We absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly I’m looking for.
Would you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t
mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here.
Again, awesome web log!
Awesome article.
legitimate canadian mail order pharmacies shoppers drug mart pharmacy national pharmacies
cheap rx reputable online pharmacy canadian world pharmacy
women and viagra http://loxviagra.com/ how much viagra should i take
online pharmacy discount code 2018 Lopressor Ditropan
dose correta viagra http://llviagra.com/ where can i buy viagra in brighton
keto brownies https://ketodietione.com/
dating gay site https://gaychatgay.com/
gay dating in pittsburgh https://gaychatus.com/
gay dating symbols https://freegaychatnew.com/
gay dating online sites https://gaychatrooms.org/
phil corbett gay dating https://gayonlinedating.net/
gay dating for bogata columbia https://gay-singles-dating.com/
gay sugar daddy dating sites https://dating-gaym.com/
hiv gay dating site free https://gaydatinglosangeles.com/
gay sugar baby dating sites https://gaydatingcanada.com/
write a reflective essay https://essaywritercentral.com/
essay writing helper https://essayghostwriter.com/
what to write an essay on https://essaytag.com/
writing a argumentative essay https://essaysnet.com/
websites to write essays https://essaypoints.com/
writing a college essay https://onlinecasinos4me.com/
how write an essay https://online2casino.com/
fast viagra delivery supremesuppliers
best online casinos for real money https://casinoonlinek.com/
no deposit bonus online casino https://casinosonlinex.com/
on line pharmacy
essay writing website https://buy1essay.com/
write an opinion essay https://multiessay.com/
what to write about in college essay https://essaytodo.com/
write essays for money https://dollaressays.com/
canadianhealth
canada pharmacy meds
japanese sex games porn https://cybersexgames.net/
casino online free play https://onlinecasinoad.com/
online casino codes https://casinogamesmachines.com/
free online casino games for fun https://casinoonlinet.com/
keto hamburger recipes https://ketogenicdiets.net/
keto slow cooker recipes https://ketogendiet.net/
keto pumpkin recipes https://ketogenicdietinfo.com/
write college essays< https://anenglishessay.com/
writing an expository essay https://yoursuperessay.com/
top write my essay https://howtowriteessaytips.com/
write a reflective essay https://checkyouressay.com/
best cities for gay dating https://gayprideusa.com/
gay dating is impossible https://gayfade.com/
gay oler dating https://gaysugardaddydatingsites.com/
online pharmacy no prescription
critical thinking concepts https://criticalthinkingbasics.com/
critical thinking and analysis https://criticalthinkinginstitute.com/
how to cite evidence in an essay https://choosevpn.net/
how many paragraphs does an essay have https://topvpndeals.net/
argumentative essay definition https://tjvpn.net/
mba essay examples https://thebestvpnpro.com/
how to write an introduction for an essay https://vpn4home.com/
grade my essay https://vpnshroud.com/
whats an essay https://vpnsrank.com/
buy essay online https://vpn4torrents.com/
how to cite in an essay https://windowsvpns.com/
where can buy viagra cheapest price canadian pharmacy cialis
myskypharmacy
online pharmacies canada
buy viagra in ontario online pharmacy genuine viagra
cheapest viagra 100mg canadian pharmacies no perscription viagra
generic sildenafil usa
generic sildenafil usa
viagra daily
viagra daily
cialis medication cost
cialis medication cost
zithromax tablets for sale
zithromax tablets for sale
tadalafil research powder
tadalafil research powder
cephalexin formula
cephalexin formula
canada meds no perscriptions
ciprofloxacin achilles
ciprofloxacin achilles
Ja, wir sind auch auf einige der hier beschriebenen Probleme gestoßen, aber Gott sei Dank haben wir es geschafft, die Seite wieder online zu bringen.
Ich denke, dass Sie recht haben, ich reite auch gerne, deshalb habe ich mir vor kurzem einen Samshield Reithelm gekauft.
bactrim medications
bactrim medications
azithromycin sds
azithromycin sds
impetigo keflex
impetigo keflex
cephalexin canine
cephalexin canine
augmentin generic
augmentin generic
best pharmacy in canada
canadian pharmacy viagra
online pharmacy
supreme suppliersmumbaiindia
generic cialis online pharmacy reviews
3gymnastic
sildenafil
sildenafil
dissertation acknowledgement sample https://professionaldissertationwriting.org/
whats a dissertation https://professionaldissertationwriting.com/