Categories: Yurt İçi

Tohma Kanyonu (Malatya)

MALATYA`DA CENNETTEN BİR KÖŞE TOHMA KANYONU

Tohma çayının kayaları yararak oluşturduğu bu küçük ama bi o kadarda güzel olan bu kanyon Malatyanın Darende ilçesinde bulunmaktadır. Malatya´dan Kayseri istikametine giderken  Malatyadan sonra 107km daha gidince ulaşılan bu güzel yeri buradan geçerken az bi zamanda gezme fırsatım oldu. Darende´nin çıkışından sağ tarafa saparak yaklaşık 1km kadar ilerledikten sonra tohma çayının girişine ulaşıyorsunuz. Belediye burasını o kadar güzel şekillendirmiş o kadar bakımlı yapmış ki buna rağmen giriş ücretsiz rahatlıkla girip gezebilirsiniz.

Kanyon girişinde somuncu baba türbesi bulunmaktadır. Somuncu Baba hazretleri Ulu Camii’nin inşası sırasında işçilere pişirdiği ekmeklerle ünlüdür.  Bu manevi şahsiyet Ulu Camii’nin manevi harcını oluşturmuştur. Adını buradan alan bu türbe oldukça yoğun ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Dilerseniz yine hemen kanyon girişinde bulunan rafting düzenleyen acenteye uğrayıp rafting e de katılabilirsiniz. 4km uzunluğunda ve yaklaşık 45dk süren bu rafting parkuru sizi oldukça heyecanlandıracağından eminim. Dağcılık deneyimi olanlar kaya tırmanışı yapabilirler.
Bu alan çok güzel düşünülmüş, bir çok kamelya ve hazır mangal yeri bulunmakta sadece malzemelerinizi alıp burada çayın boyunda mangal yapabilir, şelaleden akan buz gibi suyun altına kapruzlarınızı koyabilirsiniz, gözlemlediğim kadarıyla bir çok insan böyle yapıyordu. Tabi hazırlıksız geldiyseniz çok güzel alabalık, pide ve kebaplar yiyeceğiniz uygun fiyatlı restaurantlar da bulunmakta çayın yanıbaşında.

Şelalenin tam ortasına yürüyüş yolu yapılmış böylelikle şelalenin altına girip ıslanmadan manzaraya bakabiliyorsunuz.

İşte meşhur kudret havuzları (gavur hamamı) ,   Tohma Kanyonu içerisinde, kayaların arasından akan suyu  yaz-kış 22 °C sıcaklıkta olan 3 adet havuzdan oluşmaktadır.  Havuzu dolduran su dakikada 11 metreküp debi ile akmaktadır. Havuzlara 5tl karşılığında girebilirsiniz girince içinden çıkmak istemeyeceksiniz.

Balıkçılığa meraklıysanız yanınızda malzemelerinizi getirmeyi unutmayın suyun içinde oldukça fazla balık var şansınız varsa 1kg lik bir alabalık bile tutabilirsiniz zira ben yürüyüş yolunda yürürken bir balıkçının tuttuğunu gördüm.Eğer biraz sakinlik istiyorsanız kudret havuzlarını geçtikten sonra yürüyüş yolu kanyon boyunca devam ediyor ve çay boyunca hep kamelyalar mevcut yanlarında da ocak ve mangal yerleri var bunlardan bir tanesine yerleşim akşama kadar çayın boyunda pikniginizi yapabilirsiniz tamamen ücretsiz hepsi.

Zaman çok çabuk akıp gitti burda herşeyiyle güzeldi tohma çayı ve kanyonu, yine Darende çıkışından 2km sonra sol taraftan yaklaşık bir 2km daha giderseniz çok güzel bir şelale daha varmış ancak benim vaktim olmadığı için görme fırsatım olmadı. Darendeye yolu düşenler mutlaka buraya zaman ayırsınlar seyahat planlarını ona göre hesaplasınlar şiddetle tavsiye edilir. Ayrıca Ağustos ayının ortalarında burada Güreş ve Kültür festivali düzenlenmekte bu ayda seyahat edeceklerin dikkatine.
Darende belediyesine yapmış olduğu güzel çalışmalardan dolayıda ayrıca teşekkür ederiz.

İlker Aykan

View Comments

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago