Categories: Avrupa

Rotterdam`da Gezilecek En İyi 10 Yer

AVRUPANIN EN BÜYÜK LİMANI

 Amsterdam, Hollanda’yı ziyaret eden turistler için hala en çekici nokta olsa da, güneydeki Rotterdam şehri heyecan dolu yeni fırsatlar sunmaktadır. Yepyeni gökdelenleri ve sürekli hareket halindeki Avrupa’nın en büyük limanı ile Rotterdam ilginç bir sahil şehridir.

MODERN MİMARİ HER YERDE

Rotterdam sokaklarında yürüdüğünüzde modern, hatta ultra modern mimari dikkatinizi çekecektir. Bunun aslında oldukça dokunaklı bir geri planı var. 2.Dünya Savaşı esnasında Alman ordusunun işgalinde Almanlar beklenmedik bir direnişle karşılaşınca, Hitler, Rotterdam’ın ağır bir şekilde bombalanmasını emretmiş ve diğer şehirleri de bombalama tehditi yapmıştı. Böylece şehir hemen hemen tamamen yıkılmıştı. Şehir 1970 li yıllara kadar tekrar inşa edildi. 1980 lerden itibaren de yeni bir mimari politika belirlendi. Bu politika devam etmektedir ve yeni bir bina yapılacağı zaman belediye, mimarları yaratıcılıklarının sınırlarını zorlamaları konusunda teşvik etmekte.

ŞEHRİ GEZMENİN PÜF NOKTASI

Bu güzel şehri gezmeye başlamadan önce bazı pratik bilgiler çok işinize yarayabilir. İlk olarak şehre gelen turistler için hazırlanmış Hoşgeldin Kartı gezinizi daha keyifli hale getircektir. Bu kart, müze, restoran ve eğlence merkezleri gibi 50 farklı noktada en az %25 indirim almanızı sağlayacaktır. Üstüne üstlük seçeceğiniz gün sayısına göre otobüs, tramvay veya metroda sınırsız seyahat edebileceksiniz. Kartın fiyatı gün seçeneğinize göre 11 ila 20 Euro arasında değişiyor. Bu fiyat 2016 sonuna kadar geçerli.  Kart şehir merkezindeki istasyondan (Centraal Station) ya da Coolsingel’deki turist enformasyon bürosundan veya bir çok satış noktasından temin edilebileceği gibi, online olarak satın alınabiliyor.

ERASMUS KÖPRÜSÜ

Rıhtımlar Üzerinde : Rotterdam’ın keşfine, kuğu şeklindeki sütunları ile dikkati çeken 800 metrelik Erasmus Köprüsünün bulunduğu limandan başlayabilirsiniz. Takma adı da Kuğu olan köprü, adeta Rotterdam’ın simgesidir.  Maas Nehri üzerindeki limana, merkezdeki istasyondan 8 numaralı tramvay ile ulaşabilirsiniz.

EUROMAST

Avrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı’nda bir şeyler atıştırırken şehri seyretmek isterseniz 185 metrelik Euromast gözlem kulesine çıkabilirsiniz. Rotterdam’ın en yüksek yapısı olan Euromast’ın 100. Metresine ulaşmanız asansör sayesinde sadece 30 saniye sürecektir. Bu noktada şehri seyredebileceğiniz kat ve bir restoran yer almakta.

SPİDO TUR GEMİLERİ

Liman bölgesini denizden keşfetmek de mümkün. Spido isimli tur gemileri size 75 dakika boyunca eğlenceli bir deniz gezisi yaşatacaktır.

KÜP EVLER

 

Şehir Merkezi : Şehir merkezinde yürüyüşünüze devam ettiğinizde ilk ziyaret etmeniz gereken ve Rotterdam’ın en bilinen noktalarından olan Küp Evler (Kubuswoning) , turistlerin çok ilgisini çekmektedir. Yana yatmış bir altıgeni andıran evlerde Rotterdam sakinleri ikamet etmektedir. Evin içini merak edenlere yönelik bir örnek daire ziyarete açıktır. Bu evleri ziyaret etmek isteyenler Blaak metro istasyonunu kullanabilirler.

OUDE KERK

Yüzyıllar öncesine geri dönüp, Almanların bombalamasından kurtulmuş üçgen çatılı evler ve depolar arasında bir öğle yemeği yemek için  Delfshaven’ ı tercih edebilir, 15. Yüzyıldan kalma eski bir kilise olan Oude Kerk’e  uğrayabilirsiniz.

BOİJMANS MÜZESİ

Avrupa’nın en iyi sanat kolleksiyonlarına sahip müzelerden bir tanesi olan Boijmans Van Beuningen’de Bosch, Rembrandt, Monet, Van Gogh gibi büyük ustaların eserlerinin tadını çıkarmak isteyenler için müzenin Pazartesi kapalı olduğunu hatırlatalım.

WİTTE DE WİTH

Modern sanattan hoşlananlar için Witte de With, kurulduğu 1990 yılından bu yana çağdaş sanat örneklerine yer veren bir sanat enstitüsü olarak gezilmesi gereken yerler arasında sayılabilir. Bu enstitü ile aynı adı taşıyan sokak da sanat galerilerinin yanı sıra, restoran, bar ve gece hayatı ile ziyaretçi çeken bir noktadır.

MARKTHAL

Kapalı Pazar alanı pek çok şehirde bulunmakla birlikte, lüks konutlarla kapalı Pazar alanını birleştirmek fikrinden doğan Rotterdam Kapalı Pazarı (Markthal ) türünün tek örneğidir. Devasa bir atnalı şeklinde dizayn edilmiş apartman binasının altında Pazar yerleşmiştir. Yaklaşık 100 taze yiyecek tezgahı , 15 dükkan ve çeşitli restoranların yer aldığı alanda, bir süpermarket de bulunmaktadır. Bu alan Rotterdam’ın ikonu sayılan Kübik Evlerin ünvanını elinden alacak gibi durmaktadır. Pazar tezgahları arasında dolaşırken başınızı kaldırıp yukarı baktığınızda binlerce metrekareyi kaplayan bir sanat eseri göreceksiniz. İki sanatçı tarafından yapılan bu eser, tarihte bolluk sembolü olan ve meyvelerle dolu boynuz biçimli kap olarak tasvir edilen Horn of Plenty adını taşımaktadır. Tavanda meyveler, sebzeler, tahıllar ve deniz ürünleri 11 bin metrekarelik bir sanat eseri kapsamında sergilenmektedir.

İlker Aykan

View Comments

  • I have to thank you for the efforts you have put in writing this
    site. I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well.
    In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now ;)

  • If you desire to improve your familiarity only keep visiting this site and be
    updated with the newest news update posted here.

  • For hottest news you have to visit internet and on the web I
    found this site as a best website for newest updates.

  • My spouse and I stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out.
    I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking into
    your web page again.

  • Hi, just wanted to tell you, I liked this blog post.

    It was inspiring. Keep on posting!

  • I don't even know how I ended up here, but I thought this post
    was good. I don't know who you are but definitely you are going to
    a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

  • At this time I am going to do my breakfast, when having my breakfast coming yet again to read more news.

  • Greetings! Very helpful advice in this particular post!

    It is the little changes which will make the most
    important changes. Thanks for sharing!

  • Hi there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay.
    I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago