Categories: Asya

Tayland`da 15 Gün Tayland`da gezilecek yerler

VİZESİZ GİDİLEBİLECEK EN GÜZEL ÜLKE TAYLAND

Tayland hakkında tüm internette bol miktarda çeşitli bilgiler bulabilirsiniz. Ocak 2014 te yapmış olduğum 15 günlük Tayland yolculuğumu tamamen kişisel deneyimlerimle ve bol fotoğraflarla anlatmak istedim bende.
   Öncelikle Tayland a gitmek için en iyi mevsim Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Tayland`a turla gitmenize gerek yok, az biraz İngilizceniz ve kendinize güveniniz varsa alın uçak biletlerini atlayın ve gidin.  Gidecek arkadaşların kesinlikle dolar veya euroyu Türkiye`de ceplerine koyup gitmelerini tavsiye ederim çünkü orada bankamatikten çekeceğiniz para bizim bankaların uyguladığı düşük kur sayesinde 500tl ye kadar zarar edebilirsiniz, ve her çektiğinizde de 10tl masraf alır bankamatik. Hırsızlık olur diye korkmayın böyle bir şeyle çok zor karşılaşırsınız. Tayland güvenli mi diye düşünmeyin Tayland gayet güvenli ve rahat bir ülke, Turiste saygı çok büyük o yüzden cebinizde bol miktarda  dolarla gitmekte bir sakınca görmüyorum.
Tayland´a uçağınız uluslararası Suvarnabhumi hava alanına iniyor ve gerçekten çok gelişmiş, büyük bir hava alanı göreceksiniz karşınızda. Yanınızdaki dolarların çok az miktarını burada bozdurun çünkü dışarıdaki dövizciler de kur daha yüksek. İlk iş olarak kendinize içinde internet paketi olan bir gsm hattı edinin , böylece Tayland`da internet işini halletmiş olursunuz, bu hatlar hemen hava alanının çıkış kapısı yanında gsm şirketleri tarafından satılmakta içinde 4gb internetiyle birlikte yaklaşık 40tl para ödersiniz.
Biz Bangkok´u gezmeyi dönüşe bırakarak hava alanından direk Pattaya´ya gitmeyi tercih ettik. Bangkok hava alanından Pattaya ya gitmek için hava alanı içinde  ve kapısı önünde bir çok taksi ve minibüs var. Pattayaya gitmek için bekliyorlar taksi 100tl ye bulabilirsiniz, ama biz hava alanından çıkıp 50m yürüdükten sonra yoldan geçen bir taksiyi durdurduk ve 65tl ye Pattayaya gittik (150km yol). Dışarıdaki bir taksiye binmenin bazı dezavantajları var mutlaka, örneğin biz biner binmez taksici “bum bum massage” diye tutturdu ve sürekli ısrar etti, anladık ki bizi bir masaj salonuna götürmek istiyor. Hatta bir ara bir otopark içinde durup bizi başka bir yere transfer etmek istedi, ama biz taksiden inmeyince ve ben polisi ararım deyince yoluna devam etti. Öncelikle kesinlikle paranızı peşin vermeyin taksiciye  ve binmeden önce pazarlık etmekten çekinmeyin.
Bangkok Pattaya arası yaklaşık 2 saat sürüyor, taksiyle gidiyorsanız yol üzerinde mücevher fabrikası var taksiciye 10tl fazladan ödeyip burasını da ziyaret edebilirsiniz. Pattaya ya vardığımızda ilk işimiz booking.com dan daha önceden rezerve ettiğim The Privi Suites otelini bulmak oldu. Pattayada kalacak yer arıyorsanız bu oteli tavsiye ederim. Bu otel ünlü Walking Street e 5dk yürüme mesafesinde ve 2.cadde üzerinde bulunuyor gerçekten konum itibariyle harika bir yerde ve odanın büyüklüğü de çok güzel, dolayısıyla çok memnun kaldık, temizlik konusunda da oldukça iyiydi, 3 kişi 110tl ye kaldık bu otelde. Bu oteli tavsiye ederim ve şunu unutmayın Tayland da her yer otel önceden rezervasyon yaptırmanıza kesinlikle gerek yok. Gidin bakın beğenin pazarlığınızı edin ve yerleşin.

Otelde biraz dinlendikten sonra hemen kendimizi Walking Streette bulduk, hava kararmış her yerde eğlence çoktan başlamıştı. Tayland`da ne yenir,  Tayland da aç kalırım diye asla  düşünmeyin, yeme içme çok çeşitli ve herkesin damak tadına hitap edecek yiyecekler bulmakta hiç güçlük çekmezsiniz. Adım başı burger king, mc donalts, pizza hut var, bir çok deniz ürünleri lokantası bulabilirsiniz. Mercimek çorbası, kuru fasülye bile yapan Türk lokantaları var, en iyileri ve en meşhurları Central world alışveriş merkezi içindeki Alaturka Türk restauranttır.  Burada rakı , fasülye , adana kebap, pide ve birçok türk lezzetini bulabilirsiniz. Biraz ekonomi yapmak isterseniz 7eleven marketlerden hamburger 3tl , sosisli 2tl, noddle 1tl gibi yiyecekler yiyebilirsiniz. Dilerseniz avmlerin içinde bulunan büyük marketlere gidip oradan hazır yemek alabilirsiniz, zira bu marketlerde herşeyi hazır olarak bulmak mümkün, çünkü Tayland`ta büyük marketlerde aldığınız bir çok şeyi anında pişirtebilir veya önceden hazır olarak pişmiş  ve paketlenmiş yiyeceklerden alıp afiyetle yiyebilirsiniz. Örneğin balık ızgara, tavuk ızgara, poğaça , börek, kek, aklınıza gelecek her türlü tropikal meyve hazır dilimlenmiş ve tabaklanmış olarak satılmaktadır. Böylece hem ucuza yemiş hemde kaliteli yemek yemiş olursunuz

Pattaya sokaklarında bol miktarda seyyar yiyecek içecek satan yer göreceksiniz, bu seyyarlar oldukça ucuz ama yiyecekler gerçekten kokuyor damak tanınıza hitap edeceğini sanmıyorum, ama gitmişken bir kere deneyin derim. Seyyar satıcılardan tek hoşunuza gidecek yiyecek hamburger olacaktır , genelde İranlı müslümanlar yapıyor ve bizim hamburgerin aynısı oldukçada lezzetli tavsiye ederim.

Karnınizı doyurduktan sonra canınız mutlaka soğuk birşeyler içmek isteyecektir. Tayland da içki su gibi akıyor ama ilginçtir buna rağmen hiç kavga eden kişi görmedim. İsterseniz adım başı bulunan 7eleven marketlerden içkinizi alıp yürürken içebilir, isterseniz yol üzerlerinde olan minibüs publarda ayak üstü içebilir ilerleyen saatlerde de gece kulüplerine doğru yol alabilirsiniz. Marketlerde bira 2tl civarı satılmakta, ama özellikle 33cl lik şişede satılan (4tl civarı) ve içersinde %7 votka bulunan smirnof ice ı sizi iyi serinletecektir.

Bu minibüs publardan yol boylarında bol miktarda göreceksiniz, barlara göre içki olukça ucuz bu minibüslerde ve iyi müzik çalıyorlar, bunlarda oturup susuzluğunuzu giderebilirsiniz.
Gezmekten yorulduysanız hiç dert etmeyin,  adım başı bulunan masaj salonlarından birtanesine hemen girin ve ayak masajı yaptırın. Bu masaj 1 saat sürüyor ve ayak tırnaklarınızdan baldırınıza kadar size öyle bir masaj yapıyorlar ki kendinizi yeniden doğmuş gibi hessedeceğinizin garantisini veririm, ve bu hizme yaklaşık 13tl karşığılında veriliyor. Masajınızı yaptırdıktan sonra artık korkmayın, hiç yorulmadan sabaha kadar bile yürüseniz birşey olmaz.

PATTAYA GECE HAYATI

Artık club´a gitme vakti geldi diyorsanız size iki yer öneririm, Pattaya gece hayatının en meşhur yerleri  diyebilirim. Bu iki yere gittikten sonra bunun dışındakileri çok beğenmeyebilirsiniz. Forsquare den de baktığınızda en favori bunların olduğunu göreceksiniz. İnsomnia ve Mixx club gerçektende walking street´in en iyileri. Ama ben size en çok Mixx club ı öneririm. Mixx walking street in sonunda bulunuyor bir pasajın üst katında, yine bu pasajın alt katında başka bar daha var ama ismini unuttum orasıda gerçeten iyidir, eğlenmek istiyorsanız bence bu pasaja gitmelisiniz. İnsomnia ise walking street in tam ortasında sağ tarafta yeşil lazer ışıklarla süslenmiş 3 katlı bir yer, üst kat daha çok disko şeklinde alt kat pub tarzında ve buranın tek  avantajı ise denize sıfır bahçesi olması, sıcaklarsanız denizden esen rüzgarla biraz serinleyebilirsiniz. Mix club ı ruslar başta olmak üzere genelde yabancı turistler tercih ediyorlar,  insomnia yı ise Taylandlılar ve Filipinliler çoğunlukla tercih etmektedir.  Zaten Pattayada neredeyse yerliden çok rus görebilirsiniz.

PATTAYA GEZİLECEK YERLER 

2.gün etrafı gezmek istedik, daha önce yaptığım araştırmalara dayanarak Pattayada ki Nong Noch botanik bahçesinin çok ünlü olduğunu duymuştum, bunun yanı sıra million years stone park ve bunun içinde bulunan timsah çiftliğinide aynı güne sığdıracağımızı düşünürek otelden çıktım ve hemen cadde üzerinde duran taksicilerden birine bu iki yere gitmek istidğimi söyledim ve pazarlık sonucu tüm gün 50tl ye anlaştık. Önce otele yaklaşık 20km mesafede olan botanik park a götürdü bizi taksici. Buraya giriş kişi başı 35tl. biletlerimizi aldıktan sonra taksici bizi girişte bıraktı ve biz içeri gezmeye başladık, gezdikçe gördükki buranın ucu bucu yoktu her yerini gezmeye kalksanız bir gününüzü alabilecek büyüklükte bir botanik bahçe olduğunu görürsünüz, girişte sizi filler karşılıyor. Dilerseniz fil üzerinde veya saat başı kalkan golf arabalarına benzeyen bunların biraz daha büyüğü olan araçlarla da dolaşabilirsiniz ama vaktiniz varsa bizim gibi yürüyerek gezmenizi tavsiye ederim. Hem fotoğraf çekme açısından hemde park içinde bulunan aktivitelerden yararlanmak açısından yürümek  daha güzel oluyor.

Dünyanın sayılı orkide bahçelerinden bir taneside bu botanik park içinde bulunuyor. Pattayaya gelince mutlaka uğranması gereken tek yer bu botanik park diyebilirim gerçektende cennetten bir köşede hissedeceksiniz kendinizi.

Bu devasa hayvanın başını okşarken fotoğraf çektirebilirsiniz, tabiki Tayland ta heryerde olduğu gibi bunuda parayla yapıyorsunuz ama çok değil 6,5tl karşılığında kaplanla istediğiniz pozu verebilirsiniz. Zaten Tayland da hiç birşey pahalı değil ama tamamen turizme endeksli bir ekonomi olduğu için gerçektende burdaki insanlar turistin cebinden parayı almak için akıl almaz aktiviteler bulmuşlar ama verdiğiniz her kuruşa değiyor emin olun.

 

Botanik parkın ortalarında fillerin resim yapıp futbol oynadığı, bisiklete bindiği gösteriler yapılıyor ve yine Taylan`a özgü tai boks şovunu izleyebilirsiniz , yöreye özgü kaberalarda düzenlenmekte burada, kısa bir mola verip bunları izleyebilirsiniz bunlar için ekstra herhangi bir ücret alınmıyor, park içindeki herşeyden giriş biletinizle faydalanabiliyorsunuz.

 

Mısır kocanından ağaçlar yapmışlar ve bu ağaçlara kuşlar bayılıyor buradan beslenen güvercinler çoğunlukta.

Bu kadar alanı gezmemiz 4 saat falan sürdü , üstelik sürekli hızlı hızlı yürümemize rağmen sanıyorum daha bir bukadar yeri vardı gezilecek ama 4 saattir beklemekten ağaç olmayı bırak meyve vermeye başlayan taksicimiz bizi görünce ıslık öttürdü, çünkü daha million years stone park ve timsah çiftliği vardı ziyaret edilecek. Bizde taksiciyi kırmayıp atladık taksiye ve yola devam.

 

Yine stone park içinde bulunan timsah çiftliği parkın en heyecanlı noktalarından birtanesi olmakla öne çıkıyor. Gölün içinde yüzlerce timsah var, dileyenler 6,5tl karşığılınad ipin ucuna tavuk bağlayarak timsah besleyebilirler.

Timsah gösterisinide izledikten sonra saat neredeyse akşam 6 olmuştu yavaş yavaş çıkışa doğru ilerlemeye başladık, sadık ve oldukça kibar taksicimiz kapıda bizi bekliyordu. Gerçektende 50tl karşılığında tüm gün bizi gezdirdi, taylandda ulaşım ve taksi çok ucuz.
Akşam otelimize gelip biraz dinlendikten sonra yine pattaya sokaklarında pazar yerlerini ve avm leri dolaşmaya karar veriyoruz. Central Festival buranın en büyük Avm si, içersinde büyük bir market bulunuyor ve bir çok restaurant var.
Central festivala gelirseniz kesinlikle AKA restaurantı gördüğünüz anda hiç düşünmeden içeri girin, burası bir japon lokantası ve eminim bu tatilde yiyeceğiniz en güzel yemeği burada yiyeceksiniz. Masaların ortasında içinde mangal kömürü yanan bildiğimiz mangal var ama güzel bir sistem yapmışlar hiç bir şekilde duman dışarı çıkmıyor ve sizde kömür ateşinde etinizi kendiniz pişirip oturduğunuz yerden afiyetle yiyorsunuz. Her masada iki adet mangal bulunuyor, siz siparişini verdikten sonra bir kovanın içinde kömürler yeni yanmış şekilde geliyor ve yerine yerleştiriliyor. O kömürler asla ne sönüyor nede etinizi yakıyor öyle bir sistemle ayarlanımş. Japonlar işte yine yapmış yapacaklarını :)). Burada her çeşit eti bulmak mümkün ve deniz ürünleride bulmam mümkün resimde gördğünüz gibi karışıkta söyleyebiliyorsunuz. Dana, kuzu, ördek, karides, somon hepsi var bir tepsi et getiriyorlar ve  karşılığında 35-40tl gibi bir ücretle  doya doya et yiyorsunuz.
Taylan da bir diğer ünlü avm ise “Belive it or not” içerisinde inanmakta güçlük çekeceğiniz ilginç şeyler bulabilirsiniz ve en üst katında çeşitli gösterileri izleyebilir korku tüneline girebilirsiniz.
Taylan da bir diğer ünlü avm ise “Belive it or not” içerisinde inanmakta güçlük çekeceğiniz ilginç şeyler bulabilirsiniz ve en üst katında çeşitli gösterileri izleyebilir korku tüneline girebilirsiniz.
Pattaya sokaklarında her yerde bol miktarda meyve satan yer bulabilirsiniz. genelde taneyle satılan bu meyveler orada anında dilimlenip tabakta size veriliyor ayak üstü atıştırabilirsiniz.
Bu kadar gezmenin üstüne yorulursanız yine masajcılardan birine giribilir veya 2.caddenin sonuna doğru yürüyüp mutlu masaj dedikleri yerlerden birine girebilirsiniz. Bunların hepsi yan yana oldukça büyük binalar zaten gelince binaları görünce anlayacaksınız doğru yere geldiğinizi.
3. gün biraz deniz ve doğal güzellik görmek istiyoruz mercan adasına gitmeye karar veriyoruz. Mercan adasına gitmek için walking streetin sonuna kadar yürüyün ilerde limanı göreceksiniz buradan adaya giden feribotlar var az bir miktar ödeyerek gidiş dönüş bilet satın alıp kendiniz gidebilirsiniz , tura falan gerek yok.
Feribottan indiğiniz gibi motor kiralayan kişileri göreceksiniz, adayı gezmenin en iyi yolu bu motorlardan birini kiralamaktır genelde saatlik kiralıyorlar benzini içinde veriyorlar iyi bir pazarlık yapıp uygun fiyata motoru kiralayıp adayı rahat rahat gezebilirsiniz çünkü ada oldukça büyük.
Adada acıkırsanız bunun gibi bir çok yemek tezgahı var fiyatlar oldukça ucuz ama lezzet bize pek hitap etmiyor.

Taylandlılar dinlerine oldukça bağlılar büyük çoğunluk budist, ülkenin her yerinde hatta adalarda bile büyük Buda tapınakları görebilirsiniz. Taksiye bindiğinizde taksilerin torpidoların üzerinde , aynalarında ve bir çok yerinde buda heykelini görebilirsiniz bu ülkede hiç kimse Budaya selam vermeden hiç bir işe başlamıyor, taksici önce budayla selamlaşıp sonra yola koyuluyor. Bu adada bile bir çok tapınak vardı, onlardan bir tanesine kısa bir ziyarette bulunduk. Tapınağın içine girerken saygı olarak ayakkabılırınızı çıkartıyorsunuz. Dinlerinde oldukça hassaslar saygısızlık etmemeye dikkat edin.  Ülkenin genelinde olduğu gibi tapınaktada keşişler oldukça güler yüzlü ve hoş karşılıyorlar sizi tabi çıkarkende bahşiş kutusuna ufak bir bahşiş atmanızı istiyorlar.

Taylandlılar dinlerine oldukça bağlılar büyük çoğunluk budist, ülkenin her yerinde hatta adalarda bile büyük Buda tapınakları görebilirsiniz. Taksiye bindiğinizde taksilerin torpidoların üzerinde , aynalarında ve bir çok yerinde buda heykelini görebilirsiniz bu ülkede hiç kimse Budaya selam vermeden hiç bir işe başlamıyor, taksici önce budayla selamlaşıp sonra yola koyuluyor. Bu adada bile bir çok tapınak vardı, onlardan bir tanesine kısa bir ziyarette bulunduk. Tapınağın içine girerken saygı olarak ayakkabılırınızı çıkartıyorsunuz. Dinlerinde oldukça hassaslar saygısızlık etmemeye dikkat edin.  Ülkenin genelinde olduğu gibi tapınaktada keşişler oldukça güler yüzlü ve hoş karşılıyorlar sizi tabi çıkarkende bahşiş kutusuna ufak bir bahşiş atmanızı istiyorlar.

Pattayada yapacak o kadar çok aktivite var ki hepsini yapmak günler alabilir o yüzden 4.gün içlerinden birini seçerek yılan çiftliğine gitmeye karar veriyoruz. Yine aynı şekilde otelden çıktığım gibi ilk gördüğüm taksiciye yapışıyorum ve bizi yılan çiftliğine götürmesi için 20tl ye anlaşıyoruz. Ancak taksi yerine Tuk-tuk denen araçla götürüyorlar bizi, dahada işimize geliyor açık hafada etrafı seyrede seyrede gidiyoruz.

Giriş 35tl içerde bir sürü yılan var , yılan derisinden yapılmış çantalar kemerler satılan bir market var. 1 saatlik bir yılan şov yapılıyor, yılanlar gerçekten zehirli, özellikle cobralar ile yapılan şov tehlikeli olduğu kadar da ilginç. Benim yılanlarla aram pek iyi olmadığı için burayı tavsiye etmiyorum verdiniz paraya değeceğini sanmam vakit kaybı olarak gördüm burasını.
Yılan çiftliğinden çıkışta yolun karşı tarafında bir haraketlilik görüyoruz, tur otobüsleri falan gelip gidiyor merak edip bakmaya karar veriyoruz ve günü kurtaranda burası oluyor. Meğer tesadüfen flooting market (yüzen çarşı) e gelmişiz. Kişi başı 20tl gibi bir ücreti ödedikten sonra içeri giriyoruz. Burası gölün üzerine inşa edilmiş oldukça büyük içerisinde bir çok yiyecek içeceğin yanı sıra giyim eşyası, hediyelik eşya gibi bir çok dükkan var.
Türk izlerini heryerde görmem mümkün, yine yüzen çarşı içinde Türk dondurması satan bir işyerine rastlıyoruz ama sahibi Türk değil.
   Yılan çiftliği ve yüzen çarşı derken yine akşam oluyor otelimize gelip dinleniyoruz. Pattaya da son gecemiz yarın Phuket e yola çıkacağız.

PATTAYA`DAN PHUKET E NASIL GİDİLİR

Phuket e gitmek için bu kez otobüs yolculuğunu seçiyoruz hem biraz ekonomi yapmak istiyoruz hemde uçağa binmek için tekrar bangkok a dönene kadar buradan direk gece otobüsüne binip sabah Phukette uyanmak daha mantıklı geliyor bize. Hem kişi başı 60tl ye bilet alıyoruz hemde o gece konaklama için para vermemiş oluyoruz. Phukete gitmek için bu yönetemi seçerseniz cebinizde 150tl ye yakın para kalmış olur bir gecede. Son gecemizide walking street te değerlendirdikten sonra 5.gün sabah erken kalkarak  moto-taksi ile şehirler arası otobüs terminaline gidiyorum. Otobüs terminaline 100m mesafede VİP turizm seyehat acentesi var. Pattayadan Phuket e giden tek otobüs biletini de bu firma satıyor. Otobüs akşam 6 da kalkıyor sabah 9 gibi Phukette oluyorsunuz yol yaklaşık 1000km.
 Otobüsler Türkiyedeki kadar lüks olmasada koltuklar oldukaç geniş ve koltuk arasındaki mesafeler uzun olduğu için rahat rahat uyuyarak gidebilirsiniz. Otobüse biner binmez size bir battaniye verecekler bu sıcakta bunu niye veriyorlar diye düşünmeyin çünkü gece size ilaç gibi gelecek bu battaniye. Taylandta bütün araçlarda olduğu gibi şehirler arası otobüslerde de klima hiç kapanmıyor, içerdeki insanlar donsa bile klima yine kapanmıyor o yüzden battaniye dağıtıyorlar, ilginçtir herkesin üşüyüp battaniye sarılmasına rağmen klima asla kapanmıyor buna bir türlü anlam veremedik. Zaten otobüste ben hariç herkes uzun kollu kalın birşeyler giymişti. Eğer sizde otobüs yolculuğu yapacaksanız mutlaka kalın giyinin.
Otobüs varana kadar bir mola verdi ama yolculuk zevkli özellikle güneye indikçe yağmur ormanlarının içinde müthiş manzaralı bir yolculuk yapıyorsunuz.
Biraz yorucu bir yolculuktan sonra sabah 9 gibi Phuket adası otobüs terminaline varıyoruz. Phuket anakaraya bir köprü ile bağlanan çok büyük bir ada. İçersinde Phuket town merkezi olmakla beraber birçok yerleşim yeri var, ama eğlencenin kalbinin attığı yer Patong bölgesi. Bizde hemen bir taksiyle 35tl karşılığında anlaşarak terminale 50km mesafede olan Patong bölgesine gidiyoruz. Burada da walking street gibi bir cadde var ismi Bangla road en haraketli yeri burası ama bölgenin genel olarak her yeri haraketli hiç endişe etmeyin.
Adaya varır varmaz buranın Pattaya ya göre daha sıcak bir havası olduğunu daha ormanlık ve taha tropik bir yer olduğunu hissedecekseniz. Eminim Phuket i Pattayadan çok daha fazla seveceksiniz. Eğer zamanınız kısıtlı ise ve iki yerden birini tercih edecekseniz, Phuket mi Pattaya mı diye hiç düşünmeyin direk Phuket e gelin. Burası Pattaya göre biraz daha pahalı bir yer ama Tayland ucuz bir ülke oluduğu için bu sizi çok fazla etkilemez. Aslında burda paranın sınırı yok ne kadar varsa o kadar harcarsınız geceliği 5 bine bile otel bulabilirsiniz geceliği 20tl ye bile bulursunuz. İlk günler mutlaka kazık yiyeceksiniz ama üşenmez biraz araştırma yaparsanız bölgeyi iyi öğrenirseniz gayet ekonomik şekilde günlerinizi geçirirsiniz ve pazarlık yapmayı unutmayın.
Adada tiger grup adlı bir şirke hakim otelleri , pubları diskoları var, bizde bu otellerden birini seçtik. Bangla road a 100m mesafede oldukça iyi bir konuma sahip fiyat/fayda/denge  bakımından 10 puan verebileceğim bir otel. 3 kişi kahvaltı dahil 115tl ye kaldık. Otelin altı restaurant pub aynı zamanda akşam yemeğinizi burada da yiyebilirsiniz

PHUKET TE NE YENİR

Bir çok restaurant önünde loabstar (ıstakoz) görebilirsiniz leğenlerde canlı canlı. ancak bunlar bizim bildiğimiz ıstakoz değil sanırım ıstakoz diye yutturmaya çalışıyorlar turistlere. kilosu da 100tl civarında. Phukettede yemek için bir çok alternatif var ama hem kaliteli hem ekonomik yemek istiyorsanız Jungceylan alışveriş merkezi içersinde bulunan büyük marketi tercih etmelisiniz. Market içinde herşeyi pişmiş bulabileceğiniz gibi aldığınız ürünü pişirebilir kiloyla salata alıp yiyebilirsiniz.
Bangla road girişinin çaprazında olan bu alışveriş merkezi gerçektende bugüne kadar gördüklerimin en büyüklerinden birtanesiydi, içersinde japon , çin , tai, amerikan restourantarını hatta irish pub bile bulabilirsiniz.

PHUKET GECE HAYATI

Akşam olur olmaz kendimizi Bangla road a atıyoruz. Caddeyi baştan sona yürüdükten sonra caddenin sonu bembeyaz kumlardan oluşan oldukça geniş bir sahile çıkıyor. Genelde içmek için sahili tercih eden insanlar çok olduğu için sahil girişinde bira satan kişiler bulabilirsiniz. Ama daha ucuz almak isterseniz hemen yan taraftaki 7 eleven`dan alıp içkinizi öyle sahile gelin. Sahil oldukça hareketli bir yer birbirinden ilginç insanları tanıyıp ilginç hikayeler dinleyebileceğiniz yerlerden biri. Yine sahilde otururken bir Bir Türk gencine denk geliyoruz, aslında burada bir çok Türk var bu arkadaş bizim biraz daha ilgimizi çekiyor ve sonraki günlerin geyik konusu oluyor. Mustafa 3 aylığına çalışmak için gelmiş genç bir arkadaş, barmenlik işi arıyordu burda barlarda. Uzun vadeli gelen bir çok insan gibi aylığı 300tl ye oda kiralamış Mustafa. Uzun süreli gelenler otelde kalmak yerine böyle odalar kiralayabilirler. Mustafayı tanıdıktan sonra sahilin adını Mustafa´s place koyuyoruz. Çünkü ne zaman gelsek mustafa sahil boyunda duvarın üzerinde oturuyordu genelde 🙂 , bizde buranın müdavimi olduk çıktık çünkü karşımızda deniz altımızda bembayaz kumlar ve ucuz içkinin tek adresi burası oldu.
Sahilde biraz oturduktan sonra tekrar mekanlara gitmek üzere Bangla road a giriyoruz Burada oldukça fazla club ve pub var en meşhurları tiger şüphesiz alt katı pub şeklinde yapılmış her masada dansçılar var bol ışıklı biranın 5tl ye satıldığı güzel bir yer, üst katıda disko olarak yapılmış gece 12 den sonra insanların gelmeye başladığı girişin ücretli olduğu bir yer buranın üst katı. Ama tiger grup otelllerinden birinde kalırsanız otelden alacağınız free ticket ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Birçok mekan olmasına rağmen benim tüm Tayland boyunca gördüğüm en iyi mekan SEDUCTİON dur. Her yeri bir kenara bırakın buranın kalitesini, müziklerini ve ambiansını asla unutamayacaksınız. Burayada giriş ücretli bira 8tl civarında chivas regal redbul ile birlikte 18tl civarında. Gece 11 den sonra insanlar gelmeye başlıyor sabah 5 e kadar eğlence  devam ediyor ve eğlenceye doyacağınız tek yer burasıdır.
 Phuketteki tuktuklar Pattayadakilere göre daha renkli ve daha çekici, küçük şirin araçların hepsinin arkasında müthiş bir ses sistemi bulunuyor ve bir yerden bir yere giderken mükemmel bir soundla birlikte seyehat ediyorsunuz genelde 1tl den az bir ücret ödeniyor bu araçlara (10baht)

Phukette de yapılacak o kadar şey varki hepsi için günlerimiz yetmiyor o yüzden aradan bazılarını seçmek zorunda kalıyoruz gidemediğimiz yerler için üzülüp kendimizi bir daha ki sefere inşallah deyip teselli ediyoruz. Zaten buradan sonraki durağımız Malezya olacaktı ama Phuket i çok beğenip kalan 10 günümüzüde burda geçirmeye karar veriyoruz.

PHUKET GEZİLECEK YERLER 

Yaptığım araştırmalar sonucunda James bond adasını görülmesi gereken yerler arasında ilk sıraya alıyorum ve Patong da adım başı göreceğiniz tur acentelerini dolaşmaya başlayıp hepsinden fiyat alıyorum. Burada yine pazarlık gücünüz önemli, James Bond adası gezisinide 3 kişi 120tl gibi bir fiyata ayarlıyoruz. Bu turlarda iki seçeneğiniz var ya speed boat seçeceksiniz yada big boat seçeceksiniz, speed boat seçerseniz fiyat ikiye katlıyor neredeyse. Biz hem fiyat avantajı yönünden hemde speet boat ile denizde yolculuğun sarsıntılı olacağını ve hiç fotoğraf çekemeyeceğimizi bildiğimiz için big boat tercihimiz oluyor ve sonrasında da doğru seçim yaptığımızı anlıyoruz. Benim fikrim james bond adasına giderken kesinlikle big boat seçmelisiniz. Bu turlarda sınırsız meyve ve içecek ikramı ile öğle yemeği açık büfe olacak şekilde karnınızı doyuruyorsunuz. Ayrıca adaların içinde kano ile yapacağınız gezinti de bir diğer avantajınız oluyor.

James Bond adasına giden boat lar Phuket town dan kalktığı için sabah 8de otelinizde hazır olmalısınız çünkü servis gelip sizi alıyor minibüsle yaklaşık yarım saatlik bir yolculuktan sonra limana varıyorsunuz.  Rehberiniz size bir bant yapıştıracak ve sizi boat a bindirecek ,bindiğinizde değişk değişik tropikal meyveler tabaklara dizilmiş size hoş bir karşılama yapılıyor olacak. Bizim bindiğimiz teknede tüm çalışanlar müslüman dı. Rehberimiz Raşit işine oldukça hakim ve ilgiliydi, böyle bir tur seçerseniz çok memnun kalacağınızdan eminim.

Kanocumuz oldukça iyi kürek çeken müslüman bir arkadaşımızdı.

James Bond serisinin filmlerinden biri olan Altın Tabancalı Adam filmi bu adada çevrildiği için buraya James Bond adası ismi verilmiş. Zaten fotoğraftaki kayayı filmi izleyenler hatırlayacaktır.

James Bond adası turu Phuket e gidenlerin mutlaka görmesi gereken turlar arasındı, bu turu kesinlikle listeye almalısınız, çok memnun kalacağınızdan hiç şüphem yok. James Bond turu satın alırken mutlaka pazarlık yapın ve satın aldığınız turda neler dahil neler dahil değil mutlaka öğrenin. Kesinlikle içinde kano turu olmasına dikkat edin ve speed bot yerine orta büyüklükte bir botla gitmenizi tavsiye ederim. Kısaca gideceğiniz bot en fazla 30-40 kişilik olsun.

Phukette günler su gibi akıp gidiyor, yapacak o kadar çok aktivite varki hepsini birden yapmak için hem para hemde zaman gerekiyor, bu ikisine sahipseniz phuket size asla unutamayacağınız günler vaad ediyor.

Bizde imkanlarımız doğrultusunda elimizden geldiği kadar aktivitere katılmaya çalıştık ve 2.seçeneğimiz Phi Phi adası oldu, zira bu herkesin dilindeki ada ününü Leonardo Di Caprio nun başrol oynadığı The Beach filminde alıyor. The Beach filmi bu adada çevrildikten sonra adaya adeta turist yağmaya başlamış ve gerçektende bu ada müthiş güzelliğiyle sizi büyüleyebilir.

James Bond adası turunda büyük bottan çok memnun kaldığımız için bu turu satın alırkende büyük bot tercih ediyorum ama bu sefer hata yaptığımı gidince anlıyorum. Phi Phi adası Turu Biraz daha Pahalı James Bond turuna göre kişi başı 60-70tl gibi bir paraya büyük bot ile gidebilirsiniz. Ancak bu ada Phuket e oldukça uzak olduğundan dolayı gidiş için bizim bildiğimiz yenikapı-bandırma arası gibi büyük bir feribot kullanıyorlar oldukça hızlı gittiğinden dolayı gidiş hiç manzaralı olmuyor ve bot içine 100kişiden fazla yolcu aldığından dolayı kalabalıktan adım atamıyorsunuz. Diğer bir dezavantajı ise büyük olduğundan dolayı speed botların girdiği koylara giremiyor ancak açık denizden tur attırabiliyor size. Bu adaya kadar gitmişken birbirinden güzel koyları yakından görüp onlarda yüzüp güneşlenmemekte olmaz. Büyük bot bizim için hayal kırıklığı oluyor.

Phi  Phi adası birbirine yakın 3 adadan oluşuyor bir tanesinde yerleşim var diğer ikisinde yerleşim yok, tamamen filmlerdeki gibi bembayaz kumlar, zümrüt yeşili deniz ve yağmur ormanlarının güzelliği karşısında donup kalabilirsiniz. Büyük botumuzla adalar etrafında dolaştıktan ve 1 saatlik bir yüzme molası ardından ana adaya geliyoruz burada öğle yemeği ve 2 saatlik bir mola veriliyor, yemeğinizi yedikten sonra biraz plajda güneşlenebilir veya küçük çarşısında dolaşaşıp hediyelik eşyalara bakabilirsiniz. Phi phi adası diğer adalara göre oldukça sakin ancak doğal güzelliği hepsinden fazla bir ada, başbaşa vakit geçirmek isteyen çiftler veya balayı için kesinlikle tercih edilmesi gereken bir yer.

Bu adaya günübirlik tur yapacaksanız biraz daha fazla para verip mutlaka speed bot ile gitmelisiniz. Ama bi 3 günlük zamanınız varsa kesinlikle phuketten buraya tur bileti değilde sadece yolcu bileti alıp gelmeniz. Biletinizi gidiş dönüş alırsanız biraz daha uygun alabilirsiniz, tek yön bilet fiyatı 20-25tl arası, dönüş biletinide istediğiniz farklı bir güne kestirebilirsiniz. Adada çok fazla otel olmadığından dolayı phuket e göre konaklama biraz pahalı olabilir ama fazla seçici değilseniz Bungalovlarda konaklayabilirsiniz.
Ada içirsinde resimlerde gördüğünüz 6-7 kişilik teknelerle civardaki ıssız adalara turlar düzenleniyor hemde daha ekonamik oluyor, bunun yanı sıra ıssız adada  gece yılzıdların altında uyumak içinde turlar var, yine dalış turları, balık tutma turları ve mağara turları Phi Phi adasında hemen feribottan indiğiniz gibi çarşıda bulabilirsiniz. 3 günlük gelirseniz hem adayı daha iyi gezme şansınız olur, hemde böyle uzak bir adaya günübirlik gelerek aşırı yorulmazsınız.

Eğer sadece tek yön bilet aldıysanız Phi Phi adasından diğer adalara ve Krabi tarafına geçme şansınız var hatta Malezyanın Langkawi adasına bile geçebilirsiniz.

Büyük bot ile tura çıktığımızdan dolayı adayı tam anlamıyla gezemiyourz o yüzden biraz hayal kırıklığı oldu bu tur ancak adanın güzelliği karşısında büyüleniyoruz. Bence James Bond adasından daha güzel bir ada ancak tur seçimiin çok iyi yapmalısınız.

Phukette bir diğer görülmesi gereken ada ise Similan adası bu adanın çok güzel olduğunu duyduk ancak anakaraya en uzak ada bu olduğundan dolayı fiyatı oldukça yüzsek geldi bize ve 2 ada turu yeter deyip bu adayı pas geçtik. Vaktiniz varsa bu adayada mutlaka gitmelisiniz. Phukette yapabileceğiniz diğer etkinliklerde , yağmur ormanları içinde fil üstünde safari, rafting, atv ile dolaşma, fishing , şeklinde sıralayabiliriz.

Phukette hayat o kadar güzel ki günler su gibi akıp geçiyor, bizde yoğun tempo içersinde 10 günü bu şekilde geçiriyoruz. Bütün zamanımızı son dakikaya kadar Phukette dolu dolu geçirdikten sonra Bangkok´a dönüşümüz uçakla oluyor, dönüş için fiyatları daha uygun olan Air Asia havayollarını tercih ediyoruz. Uçağımız sabah 7 de , Patong sahilden havaalanı taksiyle yaklaşık 50dk sürüyor, taksiler genelde 50tl alıyor havaalanı için.

Otelimizin penceresinden Bangkok manzarası.

Uçak yolculuğumuz yaklaşık 1,5 saat sürdükten sonra Bangkok a varıyoruz. Havaalanında bizi Ufuğun Bangkoklu kız arkadaşı June karşılıyor. son 2 günümüzüde Bangkokta geçireceğimizden dolayı hemen Booking.com da ki otellere havaalanından iner inmez göz gezdirmeye başlıyorum. Bir gece kalacağımız için ucuz bir otel tercih ediyorum ve şansımız yine yüzümüze gülüyor kişi başı 20tl den çok konforlu ve şık bir otelde konaklıyoruz. Bangkok Phuket e göre oldukça ucuz bir yer.Otele yerleşir yeşleşmez iki saat uyuyup hemen dışarı atıyoruz kendimizi çünkü zamanımız çok kısıltı ve gezmek istediğimiz yerler var. Öğleden sonra Ufuğun kız arkadaşının arabasıyla ve yine onun önerisiyle Bangkok´un kuzeyinde bulunan eski bir yerleşim yeri olan Ayutthaya´ya doğru yola koyuluyoruz.

Ayutthaya oldukça tarihi bir yer Taylandy´ın her yerinde olduğu gibi buradada bol miktarda tapınak ve Buda heykeli görmek mümkün.

Zamanınız varsa Ayutthaya´ya bir gün ayırıp dolaşın ama mutlaka görülmesi gereken yerler arasında değil benim için.

Gün çok yorucu şekilde sonar eriyor ve bir an önce otelimize gitmek için sabırsızlanıyoruz. Otelimize gidip duşumuzu aldıktan sonra bir parçada olsun yorgunluğumuz gidiyor ve akşam yemeği için Ufuğun kız arkadaşı bizi güzel bir yere götürüyor oldukça memnun kalıyoruz yemekten.  Yemek sonrası bizar dolaştıktan sonra uyumaya çekiliyoruz çünkü çok yorgunuz artık.

Ertesi gün saat 10 gibi kalkıp Bangkok un ünlü AVM lerini dolaşmak için yola koyuluyoruz. İlk durağımız Bangkok un en büyük ve dünyanın sayılı AVM lerinden olan Central World  oluyor.

Central World gerçektende inanılmaz büyük bir Avm, içerisinde dünyaca ünlü bir çok markayı bulmak mümkün ve en üst katında inanılmaz restauranlar bulunuyor. Daha önce Pattaya da gidipde tadına doyamadığımız Japon lokantası AKA ya buradada rastlıyoruz ve hemen içeri dalıp karnımızı doyuruyoruz.

İkinci durağımız Central World a yaklaşık 500m mesafede bulunan MBK center oluyor. Bulunduğumuz dönemde Tayland ta seçimler olduğundan dolayı sokaklar protesto yapan insanlarla dolu ama bize bir zararları olmuyor. Hatta sokaklar kalabalık olduğu için göstericilerin olduğu yerde bir çok pazar kurulmuş bu da bizim lehimize oluyor yerli pazarlardan birşeyler alma şansımız oluyor.

MBK center da biraz daha pazar havası var, mağazalardan çok küçük küçük dükkanlardan oluşmuş, Central Worldteki gibi markaların büyük mağazaları yerine burada genelde çakma ürünler bulabilirsiniz. Avm nin en üst katı tamamen elektronik satan dükkanlarla dolu.
Mağaza mağaza dolaşırken akşam oluyor ve Türkiyeye dönmek için Bangkok un ünlü havaalanı Suvarnahnimiye doğru yola koyuluyuroz. Talimiz bittiği için biraz üzgünüz.

TAYLAND GEZİSİ NE KADARA ÇIKAR

Tayland`ta ne kadar harcanır diye merak edenler için söylüyorum 15 günlük bir Tayland gezisi için 1000$ fazlasıyla yetecektir. Bu miktarı aşağı çekmekte mümkün elbet ama iyi bir tatil için 1000$ işinizi görecektir. Tayland için günlük harcamalarınız için yani günlük yaşam maliyetiniz otel ve yemek dahil 50$ yeterli oluyor.

 

 

İlker Aykan

View Comments

  • çoook güzel gezmişssiniz ve süper en ince detaylarına kadar harika anlatmıssınız. inanın okurken keske ben de bu grupta olsaydım benı de goturselerdı dedım :) bangkok turlarını arasıtırıyordum pattaya mı phuket mı ona karar vermek ıcın bakarken sıze rastladım. 4000 tl den asagıya bangkok turu bulmak cok zor. aslında kendımız gıtsek de olabılır sızın gıttıgınız gıbı ama cesaretımız yok malesef :( turlarda hersey ekstra ve uçuk fiyatlarda. bir turla oraya gıdıp orda ekstra turlara katılmadan kendımız gezebılır mıyız bılmıyorum. eşimle gidicez ins ama o da hiç pazarlık etmesını bılmez :( yanı ne yapacagıma karar vermeye calısıyorum fıkrınızı almak ıstedım. yardımcı olursanız sevınırım. ayrıca turla gıdınce gıttıgınız avm lerı aka yı goremıcez belkıde.

    • pattaya yerine phuket e gitmenizi tavsiye ederim bangkoktan otobüs var 14-15 saat falan sürüyor ve yol manzaraları çok güzel, dilerseniz 100tl civarına direk uçaklada gidebilirsiniz. tura gerek yok orada herşey çok kolay. sorunuz varsa sorun yardımcı olurum.

    • Merhaba ben Asya turdan 350 Euro'ya 5 gece konaklamalı Bangkok Pattaya turu aldım. 1 gece turdan ayrılıp Phuket'e gideceğiz. Belki ilginizi çeker diye bilgilendirmek istedim☺️

  • Merhaba
    Gezinizi çok detaylı anlatmışsınız, benim için çok bilgilendirici oldu. 26 kasımda yeğenimle Bangkok Pattaya turuna katılıyoruz. 2 gece Bangkok, 3 gece Pattaya konaklamalı, ama biz Pattaya'nın ikinci gününde turdan ayrılıp 1 gece konaklamalı Phuket'e gitmeyi düşünüyoruz. James Bond Adası görmek istediğim yer ama nasıl bir program yapacağımı bilemiyorum . Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

    • yorumunuz için teşekkürler ancak dediğiniz şekilde çok zor çünkü pattaya ve phuket arası otobüsle 12-13 saat sürüyor git gel bir günden fazla zamanınızı alacak. Diyelim ki uçak ile gidiceksiniz bunun için pattaya dan bangkok a gitmeniz gerek, pattaya bangkok arası bir buçuk saatte gideceksiniz 1 saat önceden havalaanında olacaksınız uçuş falan derken yine git gel epey bi zamanınızı alacak. James bond turları sabah 7 de başlar yani sabahğın erken saatinde orda olmalısınız. 1 gece için phuket e gitmeye değmez gidecekseniz turun ilk günü atlayın gidin son günü dönüş uçağına yetişin. Bangkok ve pattayada güzel phuket i bir başka sefere bırakabilirsiniz.

  • Sayın:İlker Aykan bey
    Gezinizi okadar güzel anlatmışınızki sizi tebrik ederim.Eminimki bir tur rehberi bu derece yardımcı olamaz.Sizin gibi gezdiği yerleri anlatan insanlara ihtiyaç var.Tecrübe sahibi olmamız için.Bende yabancı dil yok, çok zorluk çekermiyim.Teşekkürler ederim.

    • çok fazla yabancı dile ihtiyaç olmasada başlangıç seviyesinde ingilizce olması işinize yarayacaktır.

  • Hi! Quick question that's totally off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly?

    My web site looks weird when browsing from my iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.
    If you have any suggestions, please share.
    Cheers!

  • https://bjdkgfsfhidhgvudbfjeguehfwhsfug.com
    Mkfdkfjwsldjeifgheifnkehgjr
    vndkfhsjfodkfc;sjgjdgokrpgkrp
    bndljgoedghoekfpegorig
    fihfowhfiehfoejogtjrir
    Yndkfvhdjkfhke nkfnslkfn klfnklf
    Oljgvkdfkndjvbgdjffsjdnkjdhf

    Nkfhofjeojfoegoero ogeoegfeougeihigoohge igjeigheiogheiogheih giehdgoiehifoehgioheighe hfioeehfieohgeiodgnei hioehgioehfdkhgioehgi eodghioedhgieghiehgeuo
    Nihdigheifjojfieui iihfishfiwsfhiwhfowhfh hfsdfhkdcndjkfhe klchsiofhwifhdvjdnj hkfhsfhifheuhguegheflkhe
    Yfhsfheifhei hfhdfiehfiejfk fjeogjeogj ojgoedjodjvsclksfhszghLhekjb; ;dh jdjvndkjdfjsofjsofjosjfi fojsjdoskfsjfodgjdsghoi sdjfpfgspegjsodjvdhvgisd
    Mfjefjojgidhvshg ihidhgiodhgirhgir hioihgdioghrigrigh ihgiogherihgirodvdks jsdjfsopejfovgjdksjosj joesjfoesjfsj;ifsjg
    Ndjsfhjifekfhekdghior highdiofhidogheioghei gijhgoiehgiehgieh jfiheigheihgioe

  • Pretty portion of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your weblog
    posts. Any way I'll be subscribing for your augment or even I achievement you get admission to constantly fast.

  • Wow! This blog looks exactly like my old
    one! It's on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and
    design. Excellent choice of colors!

  • Hello everyone, it's my first pay a quick visit at this website,
    and piece of writing is really fruitful in favor of
    me, keep up posting these posts.

  • What's Happening i'm new to this, I stumbled upon this I have found
    It absolutely useful and it has helped me out loads. I am
    hoping to contribute & aid other customers like its helped me.
    Great job.

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago