Categories: Yurt İçi

Şirince`ye gitmek için 10 neden

Ege’nin saklı köylerinden Şirince, 2012 yılındaki kıyamet efsanesiyle dünya gündemine gelmişti. Maya uygarlığının takvimini yorumlayan bir gruba göre 21 Aralık 2012’de kıyamet kopacak, dünyada sadece iki yer kıyametten kurtulacaktı. Bunlardan biri Şirince köyü, diğeri ise Fransa’nın güneyindeki Bugarach köyüydü. Bu söylenti köye dünyanın her yerinden insan akın etmesine ve uluslararası basında haber olmasına neden oldu. Şirince’yi son yıllarda turistik bir çekim merkezi haline getiren özelliklerinin başına ünü gün geçtikçe yayılan meyve şarapları geliyor. Yaz mevsiminde daha da güzelleşen Şirince’ye gitme nedenlerini sizin için listeledik.

1-YEMYEŞİL DOĞASI

Şirince sokakları

Şirince, İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı, ilçeye 8 km uzaklıkta bir köy. Köyün doğası ve dinginliği sizi henüz yoldayken kollarına alıyor. Köyde sizi yemyeşil doğa, lavantalar ve papatyalar karşılıyor. Şirince’de bağcılık, zeytincilik yapılıyor; kiraz ve şeftali gibi meyveler yetiştiriliyor. Şirince, yemyeşil doğasıyla özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için bir kaçamak ve dinlenme noktası.

2-TARİHİ EVLERİ

Şirince evleri

Şirince’nin tarihi taş Rum evleri, yeşilin içinden ziyaretçilerini selamlıyor. Köyün turistik bir merkez haline gelmesiyle evlerin bir kısmı köylüler tarafından butik otel haline getirilmiş. Köylüler, müşterilerine misafir gibi davranıyor, sabah köy kahvaltılarını elleriyle hazırlıyorlar.

3-ADI GİBİ ŞİRİN OLMASI

Şirince alışveriş

Şirince’ye ait dilden dile dolaşan bir hikaye ise şöyle; Köy halkı zamanında kimse buraya gelmesin, köylerini çirkin zannetsinler diye köye “Çirkince” dermiş. Köyün adı da böyle kalmış. Cumhuriyetin ilk yıllarında köyü ziyaret eden İzmir Valisi ise “Bu köyün adı Çirkince olamaz” deyince adı da “Şirince” olarak değişmiş. Şirince’ye gittiğinizde köyün tarihi beyaz taş evleri, mis gibi kokan lavantaları ve yerlilerin misafirperverliği ile tanışacak ve adı gibi şirin olduğu konusunda karar kılacaksınız.

4-LEZİZ KÖY KAHVALTISI

Şirince kahvaltı

Köyde popüler etkinliklerden biri köy kahvaltısı yapmak. Şirince’ye sabah saatlerinde gelirseniz manzaralı restaurantlardan birinde doğal reçellerin baş köşede olduğu doyurucu serpme kahvaltılardan alabilirsiniz.

5-DİLDEN DİLE DOLAŞAN MEYVE ŞARAPLARI    

Şirince şarapları

Şirince’nin meyve şaraplarının ününü duymayan yoktur. Vişne, böğürtlen, karadut, çilek, kavun, ayva, nar, şeftali… Aklınıza gelebilecek neredeyse her meyvenin şarabı Şirince’de mevcut. Şirince’de çok sayıda şarap evi bulunuyor. Tadım yapmak isteyenlere meyveli şarap çeşitleri shot bardaklarında sunuluyor. Damak zevkinize göre karar vermek ise size kalmış.

6-KUMDA KAHVE VE MÜRVER ŞERBETİ

kumda kahve

Şirince’de şarap evi kadar kumda kahve yapan cafe sayısı da epey fazla. Kumda kahveler mürver şerbeti ile birlikte sunuluyor. Mürver şerbeti, adını aldığı mürver çiçeğinden yapılıyor ve ferah bir şerbet.

7-DOĞAL ALIŞVERİŞ 

Şirince doğal ürünler

  “Şirince’de şaraptan başka ne alınabilir?” derseniz… Şirince teyzelerinin sattıkları dağ kekiği, nane, ada çayı, ıhlamur gibi otlar ve doğal reçeller söylenebilir. Ayrıca Şirince’’deki çiçek saç taçları plastikten değil, köylü teyzeler kendi elleriyle gerçek papatyalardan yapıyor.

8-KISKANDIRAN FOTOĞRAF KARELERİ

Şirince’nin manzarası ve sokakları bu kadar güzel olunca doğal olarak köyde çekilen fotoğraflar da kıskanılacak derecede güzel oluyor. Tarihi evlerin arasında ya da yeşil doğayı arka fon olarak kullanarak çektireceğiniz fotoğraflar ya da yakalayacağınız farklı kareler hoş bir anı olarak kalacak.

9-ST JOHN KLİSESİ

Şirince john klisesi

15. yüzyıldan kalma St. John Klisesi, inanç ve kültür turizmi için önem taşıyor. Klisenin içerisinde küçük bir şarap mahzeni de yer alıyor. Hristiyanlık için oldukça kutsal olan bu klisenin bahçesindeki havuz, dilekler için atılan madeni paralarla dolup taşarken; kliseden görünen Şirince manzarası hafızalara kazınıyor.

10-GÜN DOĞUMU VE GÜN BATIMI

Şirince gün batımı

Şirince; sakinliği, doğası, tarihi evleri, araba girmeyen dar yollarıyla insanı bambaşka bir dünyaya götüren atmosfere sahip. Şirince’de güne uyanmak ve güneşin batışını izlemek unutulmaz bir deneyim.

İlker Aykan

View Comments

  • Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
    losing a few months of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?

  • I just want to say I am just very new to blogging and really enjoyed your page. Likely I’m going to bookmark your blog post . You really have exceptional articles. Thanks for sharing your web site.

  • I've been surfing online more than 4 hours today, yet
    I never found any interesting article like yours.
    It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did,
    the net will be much more useful than ever before.

  • I just want to mention I am just newbie to blogging and site-building and truly loved you're website. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely come with impressive well written articles. Thanks a bunch for revealing your website page.

  • I?m impressed, I must claim. Really seldom do I come across a blog that?s both educative and entertaining, and also let me tell you, you have struck the nail on the head. Your suggestion is outstanding; the issue is something that not enough people are talking wisely about. I am really happy that I stumbled across this in my look for something connecting to this.

  • This is really interesting, You're a very skilled blogger.

    I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.
    Also, I have shared your website in my social networks!

    cheap flights yynxznuh

  • Every weekend i used to pay a quick visit this web site,
    for the reason that i wish for enjoyment, for the reason that this this site conations genuinely fastidious funny material too.

    cheap flights y2yxvvfw

  • Thank you for the good writeup. It if truth be
    told was a entertainment account it. Glance advanced to more added agreeable from you!

    By the way, how can we keep in touch?

  • Shop; Unique Functions. Simple Product Layouts. Post with review. Advanced Product Layout. Best conversion pages. Frontend Search · Listing example ...

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago