Categories: Balkanlar

Romanya`da gezilecek yerler

ROMANYA KARPATLARINA BRAŞOV`A GİDİYORUZ

Ekim`in ortalarındayız, hava mevsim normallerinde seyrediyor yağmur çamur yok, bu mevsimde Braşov çok güzel olur dediler bindik arabaya tuttuk Romanya`nın yolunu. Romanya çokta uzak sayılmaz  Kırklareli Dereköy sınır kapısından çıktıktan 600km sonra Brasov`a ulaşıyorsunuz. 9-10 saat kadar sürecek yolu gözümüzde fazla büyütmeyip Bulgaristan Burgaz-(deliorman bölgesi) Shumen-Ruse yi geçtikten sonra ilk durağımız Bükreş`e varıyoruz.

1954 DOSTLUK VE BARIŞ KÖPRÜSÜ

Bulgaristan ile Romanyayı birbirine bağlayan köprü. Ruse`den çıktıktan sonra sınır Tuna nehrine varıyoruz, karşımızda Barış ve Dostluk köprüsü Bulgar tarafında pasaport kontrolü yok sadece köprüden geçemek için gişe var geçiş ücreti 8 leva. Köprünün yarısı Bulgaristan`ın yarısı Romanya`nın. Köprüyü geçtikten sonra Pasaport kontrolü var aynı gişe içerisinde hem Bulgar polisi hem Romanya polisi bulunuyor. Romanya`ya girişte aynen Bulgaristanda olduğu gibi vinetka almayı unutmayın.

Dostluk ve barış köprüsü

Romanya ilk olarak Eflak ve Boğdan beylikleri olarak tarihte yerine alıyor. 15.yy dan itibaren Osmanlı himayesine giren ülkenin en meşhur kralı III.Vlad tır yani Kazıklı Voyvoda. Kazıklı Voyvoda uzun yıllar Osmanlı imparatorluğuna direnmiş zalimlikleriyle ünlüdür. Kazıklı Voyvoda`nın zalimlikleri ünlü yazar Bram Stoker in Dracula romanı ve daha sonra çevrilecek birçok filme ilham kaynağı olmuştur.

İlk durağımız Bükreş oluyor fakat zamanımız kısıtlı olduğundan Bükreşde kalmayacağız gündüz vakti önemli gördüğümüz birkaç yere uğrayıp Braşov a devam edeceğiz. Bükreş 2,5 milyonluk büyük bir şehir, uzun yıllar komünizm etkisinde kalan Romanya`nın  başkentinde hala komünizm den izler görmek mümkün. Şehirde büyük ve tekdüze apartmanların birçoğu eskimiş, şehrin her yerinde raylı sistem var ancak buna rağmen inanılmaz bir trafik karmaşası var Bükreş`te. Romanya AB ye girdikten sonra Almanya`nın arka bahçesi olmuş araba fiyatlarınında buna bağlı olarak ucuz olduğundan dolayı aşırı bir trafik yoğunluğu olduğu söyleniyor, Bükreşte araba kullanırken çok dikkat etmek gerekiyor.

1947 yılından itibaren Romanya Sosyalist Cumhuriyeti olarak komünist partisi yönetimine geçen Romanya en kötü günlerini 1965 yılından sonra Nicolae Ceauşescu’nun (Çavuşesku) başa geçmesiyle yaşıyor. Çavuşeksu dönemininde uygulanan kötü politikalar ve dış borçların kapatılmaya çalışılması için kemer sıkma politikaları uygulanmaya başlanmış, dış borcu ödemek için kaynakların zorlanması gıda maddelerin halka karne ile verilmesi, evlerin 14 dereceden fazla ısıtılmaması gibi uygulamalar devreye girmiş.

PARLAMENTO SARAYI

Bükreş parlamento sarayı

Çavuşesko döneminin en ünlü ve tartışmalı eseridir. Bükreş Parlamento binası dünyada en büyük sivil yönetim binası, en ağır ve en masraflı binadır. Bina 92 metre yer derinliğine ve 86 metre yüksekliğe sahiptir. 1100 odası buluru ve 12 kattan oluşur. Çavuşesko döneminde kemer sıkma politikaları uygulanırken Romanya`nın 13.000 köyünden 6 bininin boşaltılıp yıkılması ve burada yaşayan insanların yeni kurulan apartmanlara yerleştirildiği bir dönemde böyle bir binanın yapılması halkı iyice hoşnutsuzluğa sürüklemiş. Bugün birçok Romanyalı için bu binanın utanç kaynağı olduğu söylenir.

HERASTRAU PARK

Bükreş`in iğrenç trafiğine daha fazla dayanamayıp hemen kendimizi Herastrau parkın kollarına bırakıp rahat bir nefes alıyoruz. Bu park gibi 4-5 tane daha park var Bükreş`te ama bana göre en güzeli burası. Park adını Herastrau gölünden almaktadır, gölün çevresine kurulan park 1.1km² lik alanı kaplamakta oldukça büyük bir parktır. Park bir bölümü köy müzesinden oluşmaktadır,  eski Romanya köylerindeki yaşamı anlatır giriş ücretlidir. Parkın diğer tarafında gölün çevresinde yürüyüş yolları, bisiklet yolları, yemyeşil çimenler, ağaçlar ve gölde yüzen ördeklerden oluşur.

Herastrau park

Herastrau parkta güzel vakit geçirdikten sonra Braşov a gitmek üzere yola çıkıyoruz, Bükreş Braşov arası 170 km. Braşov a yaklaştıkça Bükreş`in düzlüklerinden çıkıp Karpat dağlarının hakimiyeti altına girmeye başlıyoruz. Her yerimiz ormanlık yollar virajlı ve kalabalık araç kullananlar dikkatli olmak zorunda. Karpat dağlarında ayı popülasyonu çoğunlukta, yollarda hep ayı tabelaları var. Hünez kış gelmemesine rağmen dağların zirvelerinde kar var , yollar her ne kadar zorlu olsa da manzara inanılmaz.

BRAŞOV KALINACAK YERLER

Karpatları aştıktan sonra akşam saatlerinde Braşov a ulaşıyoruz. Braşov Romanya`nın 6.büyük şehri ve Transilvanyanın kalbinde yer almasından dolayı oldukça fazla turist geliyor, birçok otel ve ev pansiyonu var. Booking`ten kalabileceğimiz yerlere bakarken Jully Guest House`ı tercih ediyoruz, kaldığımız yer ev pansiyonu apartman  pansiyona çevrilmiş ve bir kaç tane 1+1 şeklinde daire bulunuyor. Daireler gerçekten çok temiz ve güzel donatılmış 4 kişi rahatlıkla kalabilir fiyatı biz kaldığımızda 35€ idi. Konum olarak merkeze on dakika yürüyüş mesafesinde, kalacak yer arayanlara tavsiye edebilirim.

BRAŞOV GEZİLECEK YERLER 

OLD TOWN bölgesi, tıpkı bizim istiklal caddesi gibi uzanan bir cadde ve sonunda büyük bir meydan. Cadde üzerinde çeşitli restoranlar, giyim mağazaları mevcut, gece geç saate kadar cadde üzeri kalabalık ve hareketli.

Braşov

PİATA SFATULUİ MEYDANI old townda caddenin sonunda büyükçe bir meydan tam ortasında küçük bir havuz var.

BELVEDERE Braşov`a geldiğinizde dağın tepesinde devasa BRASOV yazısını göreceksiniz. Teleferiğe binip buraya çıkarsanız tüm şehri ve çevreyi kuş bakışı izleyebilirsiniz. Teleferik fiyatları biraz pahalı isteyen yürüyerekte çıkabilir ancak en az 1 saat dağa tırmanmak zorundasınız, çok fazla yorucu olabilir.

BRAN KALESİ Braşov a 30km uzaklıktaki Bran ilçesinde olan Bran kalesi, romanda anlatılan Drakula`nın kalesine çok benzediği için Drakula kalesi olarakta bilinir. Şehir merkezinden kalkan otobüslerle gidilebilir. Kale Osmanlılara karşı savunma amaçlı yapılmıştır. Kale 2009 dan beri kalenin mirasçısı Arşidük Dominic tarafınan işletilmektedir. Kale aynı zamanda ülkenin ilk özel müzesidir. Kalenin ününden dolayı Bran şehri oldukça turist çeken bir yerdir. Kale etrafında bir çok yöresel ürün satan küçük dükkanlar bulunuyor.  Kale içerisinde çeşitli sanat eserleri sergilenmektedir ve giriş ücret ikişi başı 35lei dir.

Bran kalesi
Dracula (Bran) kalesi

PELEŞ KALESİ Brasov a 45km mesafede bunuluyor, Bükreş` ten Brasov`a giderken Siniai şehrinde yer alan kale hem bina olarak hemde doğa olarak harika. Kale bölgesine arabayla girmek için bir gişe var 15 lei verip arabamızla içeri giriyoruz. Girdikten sonra aracımızı kaleye en yakın otoparka aracı bıraktıktan sonra 15 dakkalık ağaçlarla çevrili ve yol kenarında  suyu buz gibi akan dere eşliğinde kaleye ulaşıyoruz. Romanyanın ilk kralı bölgeye geldiğinde buraya hayran olarak bir kale yapılmasını emretmiş ancak kalenin tamamlandığını göremeden kendisi ölmüş. 1875 yılında kalenin yapına başlanmış 1914 yılında yapımı tamamlanmış. Neo-Rönesans mimarisinde yapılan kale, Avrupa da  merkezi ısınmanın, elektriğin ve vakumlama sisteminin kullanıldığı ilk kale olma özelliğine sahip. Kullanıldığı dönem içersinde kalede bulunan 160 oda ülkenin önde gelen komünistlerinin ve birçok devlet adamının dinlenme mekanı olmuş.

Kale çevresinde hayvan postlarının ağırlıkta olduğu ve  diğer yöresel ürünlerin satıldığı küçük hediyelik eşya dükkanları, 2 restoran ve 1 otel mevcut. Özellikle hafta sonları kaleye birçok ziyaretçi geliyor ve kaleye giden yolda çok yoğun bir trafik oluyor.

Peleş kalesi
peleş kalesi

 

PELİŞÖR KALESİ 1899-1902 yılları arasında yapılan kale Kral Carol`un emri üzerine yeğeni ve sonraki kral Ferdinand için Peleş kalesine 100 metre mesafede konut olarak inşaa edilmiş.

Pelişör kalesi

PARK AVENTURA Brasov merkeze 8km uzaklıkta doğa ve adrenalin tutkunlarına hitap eden çok eğlenceli bir yer. Bünyesinde büyük bir göl bunuyor ve park içesinde kabiliyetine göre çeşitli zorluk  derecesinde oyunlar var. Ayrıntılı bilgi ve güncel giriş fiyatları için sitesini ziyaret etmekte fayda var. http://www.parc-aventura.ro/en/

Park aventura
Park aventura

GENEL OLARAK Brasov ve Bükreş`i 4-5 günde kolaylıkla gezilebilecek ekonomik balkan ülkeleri katogarisine koyabiliriz. 1 gece konaklama maliyeti 30-50€ , yeme içme maliyeti bir öğün 5-10€ ( daha ucuzda olabilir). Marketlerde bir kilo etin fiyatı 5€.

 

 

 

 

 

 

İlker Aykan

View Comments

  • Hi, i think that i saw you visited my web site thus i got here to return the favor?.I'm trying to in finding issues
    to enhance my website!I guess its adequate to make use of a few of your ideas!!

  • I just want to mention I am newbie to blogging and site-building and really savored your web blog. More than likely I’m want to bookmark your website . You definitely have great articles. Appreciate it for sharing with us your web page.

  • Hi would you mind sharing which blog platform you're working with?

    I'm planning to start my own blog soon but I'm having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems different
    then most blogs and I'm looking for something unique.
    P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

  • I just want to mention I am just beginner to blogging and certainly loved you're web site. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You surely have impressive stories. Thanks a lot for sharing your website page.

  • I would like to thank you for the efforts you've put
    in penning this site. I'm hoping to view the same high-grade blog posts
    by you in the future as well. In fact, your creative writing
    abilities has encouraged me to get my own, personal
    site now ;)

  • I was extremely delighted to discover this web-site. I intended to thanks for your time for this fantastic read!! I most definitely enjoying every little bit of it and also I have you bookmarked to have a look at new things you post.

  • When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each
    time a comment is added I get several emails with the
    same comment. Is there any way you can remove people
    from that service? Many thanks!

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago