Categories: Avrupa

Samos, Sisam adası gezi rehberi

3 GÜN SAMOS ADASINI KEŞFETMEK

Yaz tatilinde nereye gitsem diye düşünürken Yünan adalarından birine gitmek aklıma geldi. Ama adadan bol ne varki Yünanistan´da, hangisine gideyim diye düşünürken internette Samos adasını gördüm, hem güzel, hemde kuşadasına çok yakın gözüküyordu, böylelikle uzun vapur yolculuğu yapmamış olacaktım. 

Öncelikle adaya en kolay geçiş yolu Kuşadasından vapurladır. Yeşil pasarta vize gezermiyor ama normal pasaporta vize gerekiyor vize işlemleri için bir gün önceden bilet alacağınız turizm acentesine başvurabilirsiniz.  Kuşadası  limanı girişinde bulunan turizm acentesinden hem vize işlemleri için bilgi alabilir hemde biletinizi alabilirsiniz. Ben gidiş -dönüş (dönüş açık) 55 euroya aldım, günübirlik olunca daha uygun fiyat oluyor. Aynı turizm acentesinden samos turuda satın alabilirsiniz bir gece konaklamalı akşam yemeği ve sabah kahvaltısı  dahil 115euro.  Feribot sabah 9 da kuşadasından kalkar, 17.00 da Samos´tan haraket eder. Yaklaşık 2 saat yolculuktan sonra Samosá varıyorsunuz. Samos Yünanistan ın diğer adalarına geçmek için bir aktarma noktasıdır aynı zamanda. Hava alanı da bulunmaktadır adada.

Sabah 9 da feribot haraket ediyor ve Kuşadası limanını arkada bırakıyoruz. Ben 07,50 gbi limana geldim ama açılmamıştı daha biraz bekledim, 08.30 gibi limana gelseniz rahatlıkla yetişebilirsiniz.VATHİ (VATHY)
   Nihayet 2 saatlik manzaralı bir vapur yolculuğundan sonra vathi limanına ulaşıyoruz. Vathi limanı Kuşadası port gibi modern ve büyük değil, içinde küçük bir freeshop ve bir polisin durduğu kulübeden ibaret küçücük bir yer.  İki görevli var biri pasaport kontrolu yapıyor diğeğri valizlerinize göz gezdiroyur çünkü x-ray cihazı yok adamlar fakir belli. Yunan polisi oldukça rahattı sivil giyimli , o kadar rahattı ki gömleğinin bütün düğmeleri açkı sadece bir tanesi ilikliydi. Bizim polislerle kıyasladığımda oldukça ilginç geldi bana. Burda yeşil pasaportunuz olması size büyük avantaj sağlıyacak hiç uğraşmadan geçiyorsunuz, yeşil pasaportu olmayanlar form falan doldurarak vakit kaybetmek zorundalar malesef.
Vapur adanın kuzeyinde bulunan vathi şehrine geliyor aynı zamanda burası adanın baş şehri durumunda. Vapurdan iner inmez bir çok araba kiralayan veya motor kiralayan rent a car bulabilirsiniz, ama hemen kiralamak için buradakilere atlamanıza gerek yok çünkü adanın her yerinde bol miktarda motor veya araba kiralayan daha uygun fiyatlı yerler bulabilirsiniz ve mutlaka güçlü bir pazarlık yapın. Ben o hatayı yaparak iner inmez motor kiraladım 3 günlüğü 70euro ya 200cc lik piagio kiraladım ancak sonradan yaptığım araştırmada bu paraya 500-600cc lik kawasakiler veya suzukiler kiralayabilirsiniz. 100cc lik motorlar 12 euora dan başlıyor. Araba fiyatları da günlük 25-30 euro civarında.
 Ben daha önceden herhangi bir otelde rezervasyon yaptırmadığım için  hemen bir motor kiralayarak kendime uygun ucuz bir otel aramaya başladım. Zaten cep telefonumdan booking.com dan otellere bakmıştım az çok fikir sahibiydim. Adada önemli 3 kasaba var bunlar kuzeyinde sırasıyla Vathi, Kokkari ve Karlovasi  birde güneyinde olanlar var onlar biraz daha küçük. Vathi de otel fiyatları 40-50euro civarında Kokkaride de aynı, Karlovasi de biraz daha uyguna otel bulabilirsiniz, oteller genelde küçük pansiyon şeklinde oteller. Ben 30euroya kahvaltı dahil Karlovasi de Meropi otelde kaldım. Ancak benim tavsiyem siz Kokkari de kalın hem vathiye yakın olursunuz  çünkü burası ikisinin tam ortasında Vathi ye yaklaşık 10km lik mesafede turistik bir yer ve ünlü tsamadou plajına yakın ve denizi çok güzel. Kokkari sahile kurulmuş bir balıkçı köyünden turistik bir yere dönüşmüş. Karlovasi  Vathiye 30km burada  biraz daha büyük bir kasaba havası var daha geniş alana yayılmış bir şehir ayrıca Mykonos a giden feribotlarda buradan kalkıyor. Vathi´den diğer birçok Yünan adasına geçmek için feribot bağlantısı bulabilirsiniz. www.feribot.net sitesinden hem Türkiye-Yünanistan seferlerine hemde Yünanistan iç hat feribot saatlerine ve fiyatlarına bakmanız mümkün.
Resimlerde gördüğünüz yer Kokkari. Kokkari küçük bir balıkçı kasabasıyken şirin bir turizm kasabasına dönüşmüş sahil boyunca kafeler, restaurantar sıralanmış, hepsi birbirinden güzel.  Bir tane ana caddesi var sahil tarafında genelde kafeler bulunmakta, iç kısımda ise moteller ve motor kiralayan işyerleri mevcut, eğer hala bir motorsiklet veya araba kiralamadıysanız burdan uygun fiyata bulabilirsiniz.
Kafeler oldukça sıcak dizayn edilmiş, çalışanlar ve sahipleride bi o kadar sıcakkanlı ve nazikler. Otelinize yerleştikten sonra kendinizi plaja atabilirsiniz adada bir çok plaj var en ünlüsü ve büyüğü  tsamadou plajı. Burada 4 euro karşılığında şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz ayrıca içecek ve yiyecek serviside vardır. Bu plajın bir özelliği de plajın bir bölümünün tamamen nüdistlere ayrılmış olması burada çırıpçıplak rahatlıkla denize girip güneşlenebilirsiniz  genelde 50-60 kişilik bölümü bu şekilde yapıyor hatta ailecek gelip çıplak şekilde güneşlenenler var.  Zaten adanın neresine giderseniz gidin bu şekilde birileriyle karşılaşmak mümkün çünkü oldukça rahatlar.  Bu plajdan önce lemonaki beach diye bir yer daha var orasıda güzel bir yer. Ayrıca Karlovasi kasabasını geçtikten 5km sonra gizli bir plaj var buraya ulaşmak ve yolunu bulmanız çok zor. çünkü yol bir yerde bitiyor ve dağların eteğinden patikaları kullanarak oldukça zorlu ve dik yamaçlardan patikaları arayarak en az 1 saat yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ulaştığınızda dağın eteğinde oldukça geniş sarı kumdan bir kumsal ve çok güzel bir deniz bulacaksınız ancak burası ulaşımı  zor olması nedeniyle sakinlik ve sadece denizle baş başa kalmak isteyenlerin yeri olduğunu belirteyim ayrıca burada da nüdistleri görebilirsiniz.Eğer denizden ve plajdan sıkıldıysanız bir motor kiralayın ve  samos dağlarına, köylerine doğru bir yolculuğa çıkın. Oldukça güzel manzaralar görecek adaya tepeden bakacaksınız. (telefonumun şarjı bittiği için tepeden fotoğraf çekemedim malesef). Köylerdeki evler oldukça bakımlı ve güzel, pencereleri mavi boyalı  tipik ada evleri, camlarından, balkonlarından begonyalar sakrmış hepsinin.  Ama köylerden geçerken hiç kimseyi görmedim sanırım herkes kapısını katapmış sahil kenarlarına inmişler. Her köyün girişinde bir klise olduğu gibi, hiç ummadığınız bir dağ başında, bir tarla başında, hiç kimsenin hatt hiç bir yerleşim yerinin olmadığı yerde bile, beyaz badanalı pencereleri mavi bir klise karşınıza çıkabilir. Yine yol boylarında sık sık görebileceğiniz mum yakma yerleri mevcut, isteyen mum yakabilir.
Benzin 4 tl çok ucuz değil ama bize göre yinede ucuz sayılır, motorunda arabaya göre az yaktığını düşünürsek oldukça yol katettim , hatta gördüğüm her patika yola bile girdim burada. İnsanlar trafikte motorlara ve diğer araçlara karşı çok saygılılar , hiç kimsenin korna çaldğını duymadım. Dağın başında bile kırmızı ışık yansa herkes ışığa uyuyor, hatta lambalara 5m mesafede çizgi çekilmiş kimse bu çizgiyi geçmiyor.
İlker Aykan

View Comments

  • Can I just say what a comfort to find somebody that actually knows what they're talking about on the internet.
    You certainly understand how to bring an issue to
    light and make it important. More and more people have
    to check this out and understand this side of your
    story. I can't believe you aren't more popular because you most certainly possess the gift.

  • Hi there everybody, here every person is sharing such experience, so it's pleasant to read this blog, and
    I used to pay a quick visit this website all the time.

  • I am sure this article has touched all the internet people, its really really nice article on building up new blog.

  • Hi mates, how is everything, and what you desire to say regarding this paragraph, in my view its in fact remarkable in favor of
    me.

  • Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
    I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's
    the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

  • Hi! I could have sworn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's new to me.
    Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!

  • Pretty! This was an incredibly wonderful article.
    Thanks for supplying this information.

  • I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago