Categories: Avrupa

Budapeşte gezi rehberi (Macaristan)

BÜYÜLEYİCİ ŞEHİR BUDAPEŞTE

Tuna boyunun romantik ve bir o kadar güzel şehri Budapeşte; Osmanlı´nın 150 yıl hüküm sürdüğü Budapeşte üzerine birde 2.dünya savaşını en ağır yaşayan şehirlerden biridir. 2.dünya savaşında %80 i yıkılan şehir günümüzde yıkılan binaların aslına uygunu yapılarak tarihini korumaya alınmıştır

Budapeşte´ye nasıl gidilir; Direk Budapeşteye geliyorsanız Uçakla gelmek en mantıklısı, ama bir gezi planı içindeyseniz, Prag, Bratislava, Viyana gibi şehirlerden geçecekseniz birçok tren var ve trenler oldukça konforlu ve lüks ancak tek sıkıntı bileti son güne bırakırsanız oldukça pahalıya gelecektir. Bir diğer alternatifte otobüsle geçmek, tren sevdanız yoksa otobüsle geçmek en mantıklısı. Prag ta Floren C metro istasyonu yanından kalkan Student Agency ve Euro Lines firmalarından Avrupanın heryerine otobüs bulabilirsiniz. Prag Budepeşte arası 20 euro ancak ISIC öğrenci kartı olanlar 13 euro´ya alabilirler. Otobüsler çok rahat ve konforlu hepsinde wifi ve elektriz prizi mevcut.

 

 

Budapeşte`ye ne zaman gitmeli Budapeşteyi gezmek için en güzel mevsim bahar aylarıdır, özellikle mayıs haziran döneminde giderseniz eminim çok zevk alacaksınız.

Budapeşte Prag kadar canlı olmasa´da Tuna nehrinin kattığı bir güzellik, şehrin tarihi dokusu ve yeşillikler içersinde oluşu harika bir güzellik katmış Budapeşte´ye. Şehri inşa ederken neredeyse hiç bir ağaç kesilmemiş gibi , adım attığınız her yerde yemyeşil ağaçların ve çimlerin  kokusunu hissedebiliyorsunuz. Şehrin bir çok yerinde yayalar için yürüyüş yolları ve bisikletliler için bisiklet yolları ayrılmış.
Budapeşte´de gezilecek yerler:  Tuna Nehrinin iki yakasında yer alan Buda ve Peşte şehirlerinin birleşmesiyle oluşmuştur Budapeşte, şehir genel olarak peşte tarafında yaşamakta, Buda tarafı iste biraz daha tepelik ve yeşilliktir. Evliya Çelebi, Buda’da 25 cami, 47 mescit, 12 medrese, 16 mektep, 2 hamam, 8 kaplıca, 9 han, 1 saat kulesi ve 1 bedesten bulunduğunu bildirmektedir. Bunların çoğu bugün ayakta değildir.
-Budapeşte kale bölgesi; Buda tarafında bulunur tuna boyuna vardığınızda tepede gözünüze çarpan görkemli yapıları görünce kale bölgesi olduğunu anlarsınız. Burada Kraliyet Sarayı, Macar ulusal galerisi, Balıkçı tabyası bulabilirsiniz.
 Geller`s tepesi: Tepeye çıktığınızda 14m yüksekliğinde Özgürlük Heykeli (Szabadság szobor)sizi karşılıyor. Şehrin hemen hemen her noktasından görülebilen piskopos Gellert’in adını taşıyan tepeye ilk olarak Osmanlılar tarafından yapıylan, daha sonra da Avusturyalılar tarafından çeşitli düzenlemeler yapıyan bir kale mevcut. Kaleye girmek için 1200HUF ödemelisiniz. Ulaşım, Tramvay 41, 47 ve 49; Moricz Zsigmond Meydanından 27 no’lu mini otobüs.İnternette bir çok yerde gördüğünüz muazzam Budapeşte fotoğrafları kalenin önündeki terastan çekiliyor. Tepeyi gezdikten hala enerjiniz varsa  ağaçlar arasındaki parktan aşağıya inin ve yolda surlar arasında  Gellert’in kendi heykeli ile fotoğraf çektirin.  Dileyenler Gellert Otelin karşısındaki Mağara Kiliseyi de (Cave Church) görme imkanı bulabilir.
Gellert´s tepesi ; Burası 235m yükseklikte bütün şehri tepeden izleyebileceğiniz Peter Gellert´in heykelinin bulunduğu bir yer.

Gellert´s tepesi ; Burası 235m yükseklikte bütün şehri tepeden izleyebileceğiniz Peter Gellert´in heykelinin bulunduğu bir yer.

-Tarih müzesi; Kale bölgesinde bulunan müzede, içerisinde Macaristan ve Osmanlı tarihinden eserler görebilirsiniz. Yaz saati döneminde 10.00-18.00, kış saati döneminde 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Pazartesi günleri kapalı. Ücreti, yetişkin 1500 HUF, öğrenci 750 HUF; Budapeşte Kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz. .Buraya ulaşmak için otobüsle,  10, 16 ve 16A numaralar; Füniküler ile  (tek yön 1200 HUF, gidiş-dönüş 1800 HUF). Budapeşte tarihini merak ediyorsanız burası tam size göre.

Budapeşte Tarih müzesi

-Parlemanto Binası; Peşte tarafında Tuna boyunda uzanan görkemli binadır, şaşırtıcıdır ki Parlemonte binasının etrafında bizimki gibi yüzlerce polis yoktur. Hatta bir tane makam arabası bile göremezsiniz, tam önünden tranvay yolu geçer ve tranvay kullanılır. Dilerseniz bir bilet alarak Parlemanto binasının içinide gezebilirsiniz.

Macaristan Parlamento binası
Szentendre Tuna boyu

-Szentendre; Burası Budapeşte´ye 20km uzaklıkta Tuna boyunda küçük bir turistlik kasaba. Önceleri Osmanlıdan kaçan sırpların sığındığı bir köyken bugün oldukça turistlik bir bölge olmuş, Türkiyeden gelen bütün turlar buraya mutlaka uğrar. Szentendre de Türklere ait  iki tane hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır.

-Margaret Adası; Tuna nehrinin ortasındaki bu ada 2,5km uzunlukta 500m genişlikte bol ağaçlı , yürüyüş parkurlu , bisiklet yolları olan ve içersinde kafeler ve oteller barındıran bir adadır. Akşamları rast gelirse burada açık havada opera bile dinleyebilirsiniz. Gecenin bir yarısı ormanlık alanda tek başına koşan kızlar bisiklete binen insanlar görmek Budapeştenin ne kadar sosyal bir yer olduğunu hatırlatıyor bize.

Margaret adası

Zincirli Köprü (szechenyi) : Tuna üzerinde bulunan 8 köprüden en güzelidir bence. Tuna üzerindeki köprülerin hepsi 2.dünya savaşı sırasında yıkılmıştır daha sonra 1 tanesi hariç bütün köprüler aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Bu köprü aslanlı köprü olarakta bilinir, aslanları yapan heykeltraş kendine öyle güvenmektedir ki bir tane hata bulunursa  kendini köprüden aşağı atacağını söylediği sırada, bir marangoz çıkarak aslanların dilinin olmadığını söyler , gerçektende aslanların dili yoktur ve heykeltraş kendini Tunaya atar ama neyseki yüzme biliyormuş. ( aslanlar dinlenirken dillerini içeriye çekerler heykeltraş aslanları dinlenirken tasvirlediği için aslanlarda gerçektende bir hata yoktur).

Kahramanlar Meydanı; Macaristan´ın 1000.yıl anısına yapılmış bir meydandır. Meydanda bulunan heykeller Macarların hristiyanlığa geçişini anlatır. Meydanın arka tarafında büyük bir yeşallik alan yer almaktadır. burada çimenler üzerinde bikiniyle güneşlenen insanlar, yürüyüş yapanlar veya ortada bulunan havuzun boyunda sıralanmış kafelerde birşeyler yeme içme imkanı bulabilirsiniz.

-Termal banyolar; Budapeşte´de birçok termal banyo bulunmaktadır, en büyüklerinden biride Kahramanlar meydanının hemen arkasında bulunur. Giriş hafta içi 15euro dur. Buradan başka tuna boyunda da çeşitli kaplıcalar vardır.
-Tuna nehri tekne turu: Tuna boyuna indiğinizde birçok teknenin sizi tura davet ettiğini görürsünüz. Yemekli ve yekeksiz , 1 saatlik 2 saatlik olanları mevcut bütçenize göre size uygun olanı seçersiniz, birazda pazarlık yapabilirsiniz.
-Vaci Utca (walking street) : Burası şehrin en işlek caddesi diyebiliriz sağlı sollu kafeler, ünlü markaların mağazaları ve küçük bir meydanda yöresel yiyecekler satan standlarda oturup yemek yiyebilirsiniz. Fiyatlar şehrin diğer bölgerine göre biraz pahalı.
***PÜF NOKTASI***: Bütün bu saydığım yerleri Hop onn Hop off otobüslerle gezebilirsiniz. 3 farlı tur firması var fiyatlar 40 ile 55tl arasında değişiklik gösteriyor. Hepsi aynı turu düzenliyor  biraz pazarlık yapmakta fayda var. Bu fiyata hafif bir öğle yemeği ve bira ve sıcak içecekte dahil.  Her firmanın kırmızı hat ve sarı hat olmak üzere güzergahları bulunuyor ve bu hatlar şehrin heryerinden geçiyor, otobüslerin sağ tarafındaki koltuklarda  Türkçe menü seçeneğide var. Aldığınız bilet 2 gün boyunca geçerli oluyor , 2 günde şehri doya doya gezebilir aynı zamanda bu otobüsleri ulaşım içinde kullanabilirsiniz. Her ne kadar Budapeştede tranvay ve otobüslere binişte bilet sorulmasada kontrole denk gelebilirsiniz.

BADAPEŞTE YEMEK YEMEYİ SEVENLER İÇİN ÇOK GÜZEL FIRSATLAR SUNUYOR

Turistlik bir şehir olduğu için şehrin hemen her bölgesi kafe ve restaurantla dolu. En ünlü yemekleri Gulaş ancak bizdeki tas kebabının yada et yahnisinin biraz daha tuzlusu, yuvarlak ekmeğin içine koyup veriyorlar.

Burada her yerde Türk lokantası görebilirsiniz, Türk lokantası Türkiye´de de var deyip sakın boşvermeyin mutlaka bir döner yemelisiniz. Döneri oldukça büyük ve lezzelti yapıyorlar üzerine farklı bir sos döküyorlar. Diğer yemeklerinde porsiyonu oldukça büyük ve şehirde en ucuz yemekleri Türk restaurantalrında yersiniz.

  *** Tavsiye: ***Ancak hepsi bir kenara Trófea Grill Étterem ; bu harika yerde yemek yemeden dönmeyin. İçeride 200 den fazla çeşit yiyecek bulunuyor. Birbirinden lezzetli hazırlanmış yiyeceklerin yanı sıra kaz eti , ördek eti dahi bulabilirsiniz, et reyonundan istediğiniz et ve balığı seçip ızgaraya attırıyorsuz. Birçok tatlı çeşidide mevcut. İçeri giriş öğlen 13 euro, akşam  18euro 13 Euro karşılığında 2 saat boyunca sınırsız yemek yiyip sınırsı alkollü ve alkolsüz içki, çay , kahve içebilirsiniz.

BUDAPEŞTE GECE HAYATI SİZİ BEKLİYOR

Budapeştede gece hayatı genelde haftasonları oldukça canlı oluyor ama hafta içide sizi eğlendirecek birkaç yer sayabilirim. Morrisons2;  İçeri giriş 5tl, içerde farklı konseptlerde karaokeden diskoya, salsaya 3 bölüm var haftanın her günü dolu olan biryer.

   Gozsdu Udvar; Burası pasaj gibi bir yer birçok pub ve şarap evi bulunmakta ve haftanın her günü kalabalık mutlaka uğramalısınız.

Budapeşte´de Dikkat edilmesi gerekenler: Çok fazla olmasada dolandırıcılar denk gelebilir, sokakta yürürken normal görünümlü kadınlar sizi birşeyler içmeye davet edebilir gidip içtiğinizde hesap geldiğinde biraz şaşırabilirsiniz.

-Şehrin uzak noktalarında Genellikle Gellert tepesinde Bul karayı al parayı oynatanlar var kesinlikle denemeyin paranızı kaybedersiniz.

Budapeşte´de Nerede Kalınır:  Bu şehirde her bütçeye uygun otel ve hostel bulunmakta. Genelde fazla pahalı değil günlüğü 20tl ye bile temiz ve güzel bir hostel bulabilirsiniz. Booking.com dan bütçenize uygun bir otel seçiniz.

İlker Aykan

View Comments

  • Howdy! This blog post could not be written much
    better! Reading through this article reminds me of my previous
    roommate! He continually kept preaching about this.
    I will send this article to him. Pretty sure he will have a great read.
    Thanks for sharing!

  • Hey there! I simply want to give you a huge thumbs up for the excellent info you have right
    here on this post. I will be returning to your web site for more soon.

  • I like the valuable information you provide in your articles.

    I will bookmark your blog and check again here regularly.
    I'm quite sure I'll learn lots of new stuff right here!
    Good luck for the next!

  • Hey there! I simply wish to offer you a big thumbs up for the
    great info you have got right here on this
    post. I will be returning to your web site for more soon.

  • If you are going for most excellent contents like
    I do, simply pay a visit this web site daily for the reason that
    it offers feature contents, thanks

  • Awesome blog! Do you have any hints for aspiring writers? I'm planning to start my
    own blog soon but I'm a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform
    like Wordpress or go for a paid option? There are
    so many choices out there that I'm totally overwhelmed ..

    Any suggestions? Kudos!

  • What's up to all, how is everything, I think every
    one is getting more from this site, and your views are
    nice in favor of new users.

  • Hi there, I log on to your blog daily. Your writing style is witty,
    keep up the good work!

  • Hurrah, that's what I was seeking for, what a data! existing
    here at this weblog, thanks admin of this website.

  • Wonderful work! That is the kind of info that
    are meant to be shared around the web. Shame on the
    search engines for now not positioning this submit higher!

    Come on over and visit my site . Thank you =)

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago