Categories: Avrupa

Prag gezilecek yerler ( Çek Cumhuriyeti)

 PRAG GEZİLECEK YERLER

Çek cumhuriyeti`nin başkenti Prag 1.2 milyonluk yerel nüfusuna karşılık dünyanın heryerinden yılda 10 milyon turistin geldiği en önemli destinasyonlardan biridir.    Şehrin ortasından geçen Vlatava nehri Prag a can vermiştir. Nehrin kenarı günün her saatinde ama en çokta akşam üzeri birçok Praglı´nın biraz alkol almak için uğrak yeridir. Bol miktarda alkol içilmesine rağmen oldukça nezih bir yerdir nehir kenar,ı kimse kimseye karışmaz kavga gürültü olmaz.

Türkiyede ancak şık ve kalburüstü mekanlarda görebileceğiniz bakımlı ve güzel kızların aksine birbirinden güzel çek kızlarını sıradan bir taşın üzerine oturmuş bira içerken görürsünüz burada. Egoları yoktur, bilgileri fazladır.   Çek biraları adeta su gibi akar bu şehirde.
Vlatava nehri öğleden sonraları adeta bir karnaval yerine döner.

  PERİ MASALLARI ŞEHRİ PRAG

Şehrin birçok yeri ortaçağdan kalma ama bakımlı binalar sayesinde  peri masallarından fırlamış bir animasyon filmi havası katmıştır Prag´a. Old Town meydanına ulaştığınızda kendinizi büyülenmiş hissedebilirsiniz. Şehrin hemen her yerinde birçok tarihi bina ve köprü bulunuyor. Vltava nehri üzerinde 14 adet köprü bulunmakta ve en ünlüsü 1402 yılında yapımı tamamlanmış Charles köprüsüdür.

Vlatava nehri

Prag`ta Nerede Kalınır:Düşük bütçeli gezginler için kesinlikle Art Hole Hostel´ı öneririm. Hem merkezi konumu ve her yere yakınlığıyla hemde fiyat ve temizlik konusunda oldukça iyi bir yer. Personel oldukça yardımsever ve güleryüzlü.

 Otelde kalmak isterseniz B&B Prague Hotel konum fiyat/denge açısından oldukça iyi ve yeni bir otel.

Prag´ta Gezilmesi Gereken Yerler

Prag´ta gezilip görülecek çok fazla yer var ama bazıları biraz daha öne çıkmaktadır,

-Charles Köprüsü, şehrin en ünlü köprüsü nehir kenarına ulaşırsanız bulmakta zorlanmayacaksınız. Köprü üzerinde ilginizi çekebilecek bir de yeniçeri heykeli bulunmaktadır.
-Prag Kalesi; Charles köprüsüne vardığınızda karşınızda duran görkemli yapı Prag kalesidir Charles köprüsünden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Köprünün üzerinde Osmanlı dönemini anlatır bir yeniçeri heykeli bulunmaktadır.
-Kraliyet sarayı: Dünyada tek örneğidir geçmişte krallık olan binada bugün parlemanto vardır.

-St. Vitus Katedrali: Kale bölgesinde olan devasa bir tarihi yapıdır. Burasıda yine kale bölgesindedir. Bu gotik katedral 1344 senesinde 4. Charles tarafindan yaptirilmistir. Asıl dizayni bir Fransızın yapmasina ragmen, mimarın ölümünden sonra dizayn ve insaat islerine Peter Parler bakmistir.

Old town meydanda bulunan astronomik saat kulesi.
-Astronomik saat kulesi: Old town meydanında yer alan bu saat orta çağdan kalma tarihi bir saattir. Saatin üzerinde yer alan 12 saat dilimini 12 burcun sembolleri göstermektedir. İşte bu özelliği de saatin ciddi anlamda turist çekmesini sağlamaktadır. Burası Old Town meydanında bulunur. Özellikle saat başlarındaki anmasyonu izlemek için önü çok fazla kalabalık olan bir yerdir. Prag city kartınız varsa yada bilet alırsanız saat kulesinin tepesine çıkıp bütün şehri görebilirsiniz.
-Kafka müzesi: Charles köprüsü üzerinde yürürken sağ tarafa bakarsanız müzeyi görürsünüz. Dışarıdan sıradan bir müze gibi gözüksede içerisindeki labirent yapısıyla kendini sıradışı bir müze yapmıştır.
 Prag ulusal müze : Wenceslas meydanının üst tarafına baktığınızda meydanın başında görkemli bir bina göreceksiniz işte burası ulusal müze.
-Sex müzesi: Old Town meydanına 50m mesafede olan bu müzeyi birçok yerde okumuşsunuzdur ama kesinlikle 25tl verip girmenize değmiyor bence hiç vakit kaybetmeyin.
-Grevin : Burada birçok ünlünün balmumundan yapılmış heykelini bulabilirsiniz. içerde gerçekten farklı bir ambians var gidip görülmesi gereken bir yer . Prag city kartınız varsa 20tl ye girebilirsiniz.
Genel olarak şehirde başlıca iki meydan vardır ve birçok kafe, restaurant, müze, eğlence yeri bu meydanlar civarında toplanmıştır. 1.si Old Town meydanı 2. si Wenceslas Meydanı.
Şehri gezmenin en kolay yollarından biride turist otobüslerine binmektir. Koltukların arkasında bulunan kulaklarda Türkçe menünün mevcut olması gezerken gezdiğiniz yerler hakkında önemli bilgileri daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Prag city kartınız varsa bu otobüslere ücretsiz binebilirsiniz.
Prag city card: Bu kartın istediğiniz gün kadar seçenekleri mevcut. Ben 3 günlük olanını 50$ a aldım. İnternet te satıldığı gibi turizm bürolarından da alabilirsiniz. Kartın avantajlı yanı birçok gezilmesi gereken yere bedava giriyorsunuz birçoğunda da tamamen bedava olmasa bile çeşitli oranlarda indiriminiz oluyor. Ayrıca bu kart  şehirdeki tüm otobüs tramvay ve metroda ücretsiz ulaşım sağlıyor. Aslında Prag`ta toplu taşıma araçlarına binerken bilet sorulmuyor biraz risk alırsanız bütün toplu taşıma araçlarına bedava binebilirsiniz, ben bir çok kez bindim ancak metro çıkışında kontrol edildim bir kere ve şehir kartım sayesinde 50 € ceza ödemekten kurtuldum.
Prag`da yeme içme : Şehrin hemen her tarafı çeşitli konseptlerde kafe ve restaurantlardan oluşuyor. Dünyanın her mutfağına rastlayabilirsiniz.  O yüzden seçiminizi kendiniz yapmanız canınız ne  çekiyorsa onu yemenizi tavsiye ederim.
-Kobe restarunat, Wenceslas meydanında oldukça şık bir yer ve lezzetli etleri var ama fiyatlar pahalı minimum 20$ hesap ödersiniz kişi başı.
-Krcma : Burasını kesinlikle tavsiye ederim, ortaçağ hanları havası verilmiş bu restaurantta fiyat/kalite dengesi çok iyi iyi bir yemeği 7-8 $ a yiyebilirsiniz.
-Nodle tarzı uzakdoğu yemekleri yemek isterseniz Wenceslas meydanında Kitchen a gidebilirsiniz.
-Şehrin her yerinde Burgerking, Mc Donalts ve KFC mevcut fastfood sevenler Burger da Angus menüyü kesinlikle denesinler Türkiye´de bu menü yok.
-Düşük bütçeliyseniz alışverişinizi marketlerden yapıp oldukça uygun fiyata günü bitirebilirsiniz. Restaruantlarla marketler arasında oldukça fiyat farkı olduğunu söyleyebilirim. Wenceslas meydanına yakın Palladium alışveriş merkezinin zemin katında büyük bir market bulabilirsiniz.
-Çeklerin biraları ünlü olduğundan burada heryerde bira bulabilirsiniz büyük marketlerde 1tl civarı satılan bira nehir kenarında 3tl restarunlarda 3-5tl arası gece külüplerinde ise 5-10tl arasındadır. Şehir genelinde alkollü her türlü içecek Turkiye ile kıyasladığınızda yarı fiyatından aşağıdadır.
 PRAG EĞLENCE VE GECE HAYATI

Şehrin her tarafı pub ve barlarla doludur, bunlardan bir kaçı turistlerin daha çok tercih ettiği yerlerdendir.

Duplex: Wenceslas meydanında bulunan Duplex iki katlı bir yer, şehirdeki en büyük dans pistine sahip ve bence hem kalite hemde club arıyorsanız kesinlikle buraya gitmelisiniz, DJ ler inanılmaz çalıyor ve sabah 5 e kadar açık. Eğleneceğinizin garantisini veririm. Diğer bir artısı da binanın en üst katında olamısından dolayı güzel bir Wenceslas meydanı manzarası var. Buraya gidecek olursanız kapının önünde discount kartı dağıtan bir adamdan bu kartlardan alın 30tl yerine 10tl giriş ücreti ödersiniz, çoğu zamanda free drink ticket ta dağıtıyorlar klübe girmeden bu kartlardan mutlaka edinmeye çalışın ki ilk içkiniz bedavaya gelsin.
Karlow Lazne: Charles köprüsünün hemen girişinde bulunan bu club 4 kattan oluşmakta, her katında farklı bin müzik çalıyor. Özellikle 20-25 yaş gurubun uğrak yeri olan Karlow Lazne kaliteden biraz uzak ama yinede eğlenceli bir yer. Dezavanajı içerisinin çok fazla kalabalık olması ve Duplex kadar temiz ve nezih değil. Giriş 200 kron içerde bira 1,5 $ dır.
Hot Peppers: Duplex ile yan yana olan Hot Peppers bir strip klub. Giriş ücreti yok bira 9tl içersi oldukça güzel gelmişken uğramadan gitmeyin.
Darling Cabaret: Burası Prag ın en ünlü strip klübü içerde bir sürü show yapılıyor ancak giriş ücretli 15tl ile 30tl arasında değişen fiyatlarla içeri girebilirsiniz.
Cross Klub: Burası Nehrin öbür tarafında, Merto C ile kapısının önüne kadar ulaşabilirsiniz. Birçok makine parçasından yapılmış olan mekanın konsepti oldukça farklı. Burası ne tam Pub nede tam club ikisinin ortası bir yer bence. Kapının önünde narkotik satıcılarını görebilirsiniz burada. İçerde daha çok techno tarzı müzik çalıyor.

Türkiye´den bir çok tur firması orta avrupaya tur düzenlediği gibi kendinizde gelip gezebilirsiniz. Birkaç destinasyon arasında kaldıysanız kesinlikle Prag`ı seçin derim ve en az 5 gün ayırın. Genelde Budapeşte ile arasında kararsızlık oluyor bu güzergahta. Budapeşte de güzel ama 3 gün yeter, eğer ikisi arasında tercih yapacak olsam benim seçimim Prag olurdu.

İlker Aykan

View Comments

  • Hi there great blog! Does running a blog like this take a great deal of
    work? I've virtually no understanding of computer programming however I had been hoping
    to start my own blog soon. Anyhow, should you have any ideas or techniques for new
    blog owners please share. I understand this is
    off subject nevertheless I simply had to ask. Thanks!

  • Your style is so unique in comparison to other folks I've read
    stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

  • Appreciation to my father who shared with me regarding this weblog, this blog is truly remarkable.

  • It's going to be ending of mine day, except before finish I am reading this impressive piece of writing to increase my experience.

  • Hello, Neat post. There is a problem with your website
    in internet explorer, could check this? IE still is the market chief and a huge section of folks will omit your fantastic writing
    because of this problem.

  • I'm not sure why but this web site is loading extremely slow for me.

    Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

    I'll check back later and see if the problem still exists.

  • Fine way of explaining, and pleasant post to take facts on the topic of my
    presentation topic, which i am going to present in college.

  • Somebody necessarily lend a hand to make significantly articles I would state.
    That is the very first time I frequented your web page and thus far?
    I surprised with the research you made to create this actual
    publish incredible. Fantastic task!

  • Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced
    me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me.

    Thanks, very great post.

  • The other day, while I was at work, my sister stole my apple
    ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot
    drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
    I know this is totally off topic but I had to share it with
    someone!

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago