Categories: Avrupa

Paris gezilecek yerler

İstisnasız dünyada en çok bilinen şehirlerden biriside Paris`tir, ama Paris bana pek çekici gelmediği için pek gitmeyi düşünmüyordum, açıkçası Paris hakkında Eyfel kulesinden başka pek bilgim olmadığı için bir kule için gitmeye  değmez olarak düşündüm hep, ancak Paris`e adım attığım ilk gün yanıldığımı anladım.

Paris dünyada en çok turist alan 3.şehir yılda 16 milyona yakın insan bu şehri ziyaret ediyor. Şubat tatilinde gitmemize rağmen oteller %90 doluluk oranıyla çalışıyordu. Bu kadar talep olunca da Pariste konaklama fiyatları oldukça pahalı. Paris`te 4 gece konakladık, Paris`e doyum olmaz ama 4 günde Paris`te neler yapılabilir, Paris`te nereleri gezilir, Paris`te ne yenir aşağıda anlatacağım.

PARİS HAVA ALANINDAN ŞEHİR MERKEZİNE NASIL GİDİLİR?

Türk hava yolları ile rahat ve konforlu bir uçuk gerçekleştirdikten sonra saat 22.00 sıralarında uçağımız Paris charles de gaulle hava alanına indi. Paris hava alanından şehir merkezine  gitmenin 3 yolu var; metro, otobüs ve taksi. Merkeze gitmenin en ekonomik yolu metro, ancak ilk gecem olduğu için metro ağı bana karışık geldi çünkü otele varmak için aktarma yapmam gerekiyordu, (oysaki sonraki günlerde metronun ne kadar kolay olduğunu öğrendim). Metroyu pas geçtikten sonra otobüse yöneldim, otobüsle de aktarma yapmam gerekiyordu ama en azından otele yakın bir yerden geçiyordu, Paris hava alanından şehir merkezine otobüs fiyatı bir kişi 17€. Eğer taksi ile gitmek isterseniz fiyatı 50€.

Korsan taksiye bindik

Tam bilet alacağım sırada bir adam yanıma yanaşarak “centroom centroom” diye işaret etmeye başladı, hemen fiyat sordum 50€ dedi biraz pazarlık yaptıktan sonra 35€ ya kadar indim, zaten otobüsle gitsek 2 kişi 34€ verecektik. Adam beni takip edin dedikten sonra peşinden yürümeye başladık 5 dakika yürüyüp hava alanı kalabalığından ulaştıktan sonra koyu renk bir citroen arabaya bindik adam meğer korsan taksiymiş. Sağ olsun uygun fiyata bizi otelin kapısına kadar bıraktı.

 PARİS`TE UCUZ KONAKLAMA

Paris`te pahalı birşey varsa o da konaklamadır sanırım, oteller müthiş pahalı, tabi €`nun bu sıralar 4tl den fazla olmasınında etkisi yok değil bu konuda. Her zaman yaptığım gibi otel işini son güne bıraktım, eğer otel o gün için rezervasyon almamışsa genelde son gün oldukça güzel indirimler yapıyorlar. Yine son dakika fırsatından yararlanarak merkeze yakın bir konumda ve metro durağına 100 metre mesafede iki kişi gecelik 55€ ya  kahvaltı dahil Hotel de Europa otelden rezervasyon yaptırdım. Paris`te otel bakarken dikkat edeceğiniz en önemli şey metroya yakın olması, zaten metro Paris`in her yerine gidiyor. Otelin odaları küçük ve eski ama kahvaltısı fena sayılmazdı bu fiyattan aşağıda Paris`te otel bulmak çok zor.

PARİS`TE GEZİLECEK YERLER

Şehri en güzel tanımanın yolu yürüyerek gezmektir mantığıyla hareket ederek otelde kahvaltımızı ettikten sonra başlıyoruz yürümeye, hava sıcaklığı -2 derece civarında oldukça soğuk ama Paris`in renkli sokakları soğuğu size unutturuyor.

Champs Elysees (Şanzelize caddesi)

-Champs Elysees (şanzelize caddesi) Kaldığımız otele yaklaşık 1 km mesafede, caddeye varana kadar Paris`in o güzel evleri ve renkli sokakları arasından geçerek caddeye ulaşıyoruz. Paris`in en ünlü caddesi diyebiliriz burası için oldukça geniş ve uzun bir cadde. Sağlı soğlu ünlü markaların mağazaları bulunuyor, cadde üzerindeki ağaçlar ışıklarla donatılmış ancak gündüz olduğu için o ışıltıyı göremiyoruz. Disneyland biletimizide bu cadde üzerinde bulunan satış ofisinden alıyoruz.

Paris zafer takı

Zafer Takı Şanzelize caddesinin batı tarafında sonuna geldiğinizde Charles de Gaulle meydanında yer alan 49 metre yüksekliğinde tarihi bir anıttır. Bu kale gibi yapı Napolyon zamanında fransız askerlere “şehre girişinizde zafer taklarının altından geçeceksiniz” demesinden sonra inşaa edilmiş, şehre giriş kapılarından bir tanesidir. Günümüzde anıtın üzerine çıkıp Paris manzarasını izleyebilirsiniz.

Sen Nehri Şanzelize caddesinden Sen nehri kenarına  doğru yöneliyoruz, cadde ile nehir arası 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Nehir kenarı oldukça hareketli, bol bol fotoğraf çektireceğiniz yerler bulunuyor, eyfel kulesini ve sen nehri manzarasını bir arada bulabilirsiniz. Dilerseniz 12€ karşılığında sen nehri turlarından birine katılabilirsiniz, 30€ dan başlayan fiyatlarla da nehir üzerinde yemekli turlar düzenleniyor.

Orsay müzesi; eski bir tren garı olan bina bugün Paris`in en önemli devlet müzelerinden bir tanesi içerisinde modern sanat adına bir çok eser bulmak mümkün.  Eyfel`i arkanıza alıp sen nehri kıyısında ilerlerken nehrin sol tarafında kalıyor Orsay müzesi.

Notre Dame Katedrali de Paris in tüm ünlü yapıları gibi sen nehri kıyısında yer alıyor. Orsay müzesini geçtikten sonra nehir iki kola ayrılıyor ve tam bu iki kolun ortasında büyük bir ada yer alıyor. Adanın üzerinde 1160 yılında yapını başlanan 1345 yılında tamamlanan Notre Dame katedrali dünyanın en ünlü katedralidir. İçeri giriş ücretsiz ancak bazı özel bölümler için bilet almanız gerekiyor. Gotik tarzda inşaa edilmiş katedral mimarisiyle sizi kendine hayran bırakabilir, mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor burası.

Louvre müzesi

Louvre Müzesi Notre Dame den sonra geri dönüş yaparak Sen nehrinin kıyısından yürümeye devam ediyoruz, Notre Dame`ı arkanıza alarak Nehrin sağ tarafından on dakika kadar yürürseniz Louvre Müzesine varırsınız. Çok geniş bir meydanda yer alan müze Paris`in 1793 yılında yapılmış ilk ve en ünlü devlet müzesidir. Bilet ücreti 14€.

Tuileries Bahçeleri Louvre müzesini arkanıza verip devam ettiğinizde ilk olarak karşınıza Tuileries bahçeleri çıkıyor. 25 hektarlık bir alana kurulu bu alan içerisinde yemyeşil bahçeler ve iki havuz bulunuyor. Paris`te bedava vakit geçirebileceğiniz en güzel yer burası.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Concorde Meydanı Tuileries Bahçelirini geçer geçmez çok büyük bir meydana geliyorsunuz. Dikilitaş ve dönme dolabın bulunduğu meydan Fransa`nın ikinci büyük meydanı.

Eyfel Kulesi Eyfel kulesini görmeden zaten olmazdı havanın kararmasına 2 saat kala kuleye doğru yürümeye devam ediyoruz. Adres tarif etmeye gerek yok Eyfel zaten şehrin her yerinden gözüküyor. Kulenin dibine vardığımızda sandığımdan çok çok daha büyük olduğunu fark ediyorum. Kulenin içine giriş ücretli olduğu için ve çok yorgun olduğumuzdan merdivenleri tırmanacak cesaret bulamıyoruz.

Not: Eyfel kulesinin tüm güzelliğini görmek için hemen kulenin yanından nehirden karşıya geçin ve biraz yürüdükten sonra Eyfeli seyir terası bulunuyor , kalabalığı zaten farkedeceksiniz herkes eyfeli arkasına alarak fotoğraf çektiriyor. Yukarıda saydığım yerlerin hepsini bir günde yürüyerek gezebildim, metro kullanırsanız daha da hızlı gezebilirsiniz.

walt disney heykeli
Walt disney kalesi

 

2.GÜN DİSNEYLAND Sabah kalvaltımızı otelde yaptıktan sonra Paristen Disneyland`a nasıl gidilir diye haritaya baktıktan sonra en kolay metro ile aktarma yapıp trene binmek olduğunu anlıyorum.  Metro tek bilet 1,90€ , otelden 4 durak sonra inerek Disneyland`a gidecek trene biniyoruz, yolculuk yaklaşık 45-50 dakika sürdü ancak çıkışta kötü bir süpriz bilet kontrolü vardı. Trene binerken herhangi bir gişe falan olmadığı için biz direk binmiştik ve metro biletinden farklı bir bilet almak gerekiyormuş Disneyland için fiyatı 7,35€. Biletimiz olmadığı için kişi başı 30€ ceza kesiverdiler. Disneyland`a gidecekseniz metro bileti almadan direk olarak 7,35 vererek her noktadan Disneyland bileti alabilirsiniz. Kış dönemi olduğu için disneylandta kampanya vardı iki park ücreti kişi başı 45€ ya alabilirsiniz. Disneyland gezi boyunca en keyif aldığım yerlerden biri oldu, tam anlamıyla gezmek istiyorsanız 2 gün ayırmanız gerekiyor Disneyland için. Disneyland iki bölümden oluşuyor ve çok büyük, tüm atractionları kullanmak isterseniz 1 gün yetmeyebilir.

Paris opera

3.GÜN Paris Opera binası (Palais Garnier) Artık yürümekten iyice yorgun düştük ve metro kullanmaya başladık, otel önünden metroya binerek opera binasının olduğu yerde iniyoruz. Opera binası gerçekten bir sanat eseri, içeri giriş 15€ olduğu için girip girmemekte tereddüt ediyoruz ama girmeye karar veriyoruz. Sanata meraklıysanız mutlaka girin hiç pişman olmayacağınız bir yer.

Macaron
Fransız şarapları

 

Galeries Lafayette Paris`te alışveriş deyince ilk akla gelen yerlerden bir tanesi, tüm ünlü markaları bünyesinde barındıran alışveriş merkezi parfüm, giysi ve çanta almak için Paris`in en iyi yerlerinden bir tanesi. Ayrıca hemen yanında Galeries Lafayette Gourmet bulunuyor burası yiyecek içecek , Paris`e özgü tatlar ve tatlılar bulabileceğiniz gurmelere hitap eden oldukça büyük bir alışveriş merkezi.

Avm den çıktıktan sonra paris sokaklarına kendimizi bırakıyoruz, biraz yürüdükten sonra Chalet -Les Halles tren istasyonun olduğu yere geliyoruz, burası parisin çarşısı, merkezi göbeği gibi bir yer bir çok dükkan, kafe, bar, restoran burada bulabilirsiniz zaten insanların kalabalığından  tam merkeze geldiğinizi anlıyorsunuz.

Montmarte tepesi

Montmartre Tepesi Les halles istasyonundan metroya binerek buraya ulaşabilirsiniz, Montmartre tepesi parisin en yüksek yeri olma özelliğine sahip, buradan şehrin bütün güzelliğini görebilirsiniz. Montmartre ressamlar sokağında da bir çok sokak sanatçısı ve birbirinden güzel restoran ve  kafeler yer alıyor, buranın bir diğer önemli yapısı da Sacre Coeur bazilikasıdır.

4.GÜN Gece gündüz gezmekten artık bitkin durumdayız, Paristen Brugge`a nasıl gidilir diye araştırırken direk ulaşım olmadığını fark ederek Paris` Flixbus firmasından kişi başı 13€ ya Brüksel`e bilet alıp ordan aktarma yapmaya karar veriyoruz. Paris`te ve özellikle Paris çevresinde gezilecek yerler çok ancak bizim zamanımız bitiyor ve otobüse binmek üzere Uber ile uygun fiyata otobüs  terminaline geliyoruz.

PARİS GECE HAYATI

Moulin rouge

Paris`in her yerinde bir çok bar, pub club bulmak mümkün olsada Paris`te gece hayatının kalbi Pigalle bölgesinde atar, burada bir çok bar ve  strip club bulabilirsiniz. Boulevard caddesi üzerine geldiğinizde barların ve strip clubların çokluğunu farkedeceksiniz, ayrıca cadde üzerinde çok fazla sayıda sex shop bulunuyor. Buradaki en ünlü yer ise Moulin Rouge (kırmızı değirmen) eğlenmek için burasını seçebilirsiniz.

PARİS YEME İÇME

Paris kafelerinin ününü duymayan kalmamıştır heralde, şehrin hemen her yerinde birbirinden güzel restoranlar bulabilirsiniz. Paris yemek fiyatlarına gelince 4€ dan başlıyor, bütçeniz kısıtlı yemeğe çok para harcamak istemiyorsanız 4-5€ ya çok güzel döner ve hamburgerler yiyebilirsiniz, normal restoranlarda ise fiyatlar 13€ dan başlamaktadır.

PARİS ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Paris metrosu gördüğüm en büyük metro ağına sahip, neredeyse her caddeye metro var, şehrin en uç köşelerine kadar metro ile gidebilirsiniz, Paris metro bilet fiyatı tek bilet 1,90€. Bunun haricinde günlük  3 günlük haftalık gibi seçenekler çok daha uyguna gelmektedir. Eğer haftalık alacaksanız yanınızda bir fotoğraf getirmeyi unutmayın. Metro ağının ulaşamadığı yerlere şehir içi otobüslerle de gidebilirsiniz , aynı metro gibi otobüs ağıda çok yaygın. Daha uzak yerlere gitmek içinde metronun bittiği yerde trenler başlıyor ,ülkenin dört bir köşesine hızlı veya normal trenlerle oldukça konforlu yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Trenler genelde iki katlı ve oldukça rahat. Ülke değiştirmek istiyorsanız yine aynı şekilde Paris`ten neredeyse tüm komşu ülkelere trenle ulaşabilirsiniz. Paris tren fiyatları gideceğiniz mesafeye göre değişkenlik gösteriyor.

PARİS`E NE ZAMAN GİDİLİR

Paris yılın her mevsimi turistle dolu, yılın her mevsiminde gitmenizde hiç bir sakınca yok ama Paris`i tüm güzellikleriyle keşfetmek istiyorsanız kesinlikle bahar aylarında gitmelisiniz, en güzel Mayıs ve Haziran ayları olacağını tahmin ediyorum. Ancak kışın gitmeninde bazı avantajları var düşük sezon olduğundan daha ucuza konaklayabilir, müzelere ve eğlence yerlerine girişte daha az sıra beklersiniz. Öte yandan ise bahar aylarında Paris`in yemyeşil parklarının çimlerinde oturup keyif sürmek var tercih sizin. Paris kaç günde gezilir sorusuna cevap verecek olursam şehir merkezi için 3 gün yeterli olacaktır , ancak unutmayın ki Paris in çevresinde de çok fazla görülmesi gereken yerler var vaktiniz varsa bir hafta ayırmalısınız.

İlker Aykan

View Comments

  • I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really
    good paragraph on building up new blog.

  • Good day! This post couldn't be written any better!
    Reading through this post reminds me of my previous room mate!
    He always kept talking about this. I will forward this page to him.
    Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  • I constantly spent my half an hour to read this webpage's articles
    or reviews all the time along with a mug of coffee.

  • Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

  • This piece of writing will assist the internet people
    for creating new weblog or even a blog from start to end.

  • http://clubfadoqbedford.ca/wp-content/plugins/zingiri-forum/mybb/member.php?action=profile&uid=741806 says:

    I got this website from my friend who shared with me concerning
    this website and at the moment this time I am browsing this web page and reading very informative articles at this place.

  • I really like it when individuals come together and share opinions.
    Great website, stick with it!

  • I used to be recommended this blog through my cousin. I'm no longer positive whether or
    not this put up is written through him as nobody else know
    such specific about my difficulty. You are incredible!
    Thank you!

  • Your style is really unique compared to other folks I have read stuff from.
    I appreciate you for posting when you have the opportunity,
    Guess I will just book mark this page.

  • Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other blogs?
    I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information.
    I know my readers would appreciate your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago