Categories: Doğa-DağYurt İçi

Türkiyede`ki En iyi 6 Yürüyüş Parkurları

EN İYİ 6 GÜNÜBİRLİK YÜRÜYÜŞ PARKURLARI

Ülkemiz konumu itibariyle birçok doğal güzelliği içinde barındırır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz bi o kadarda dağlık sayılır. Ortalama yükseltimiz 1132m dir. Bir çok akarsularımız, göllerimiz, ormanlarımız vardır. Böyle oluncada çeşitli yürüyüş parkularının oluşması kaçınılmaz olmuştur. Ülkemiz bir çoğumuzun bilmediği bir birinden güzel yürülüş parkularını içinde barındırır, ancak millet olarak pek yürümeyi sevmediğimizden dolayı bunlar fazla bilinen yerler değildir. Bazılarını sizin için araştırdım, gidip yürümesenizde fikir sahibi olabilirsiniz.

LİKYA YOLU

509 km uzunluğundaki Likya yolu hem uluslararası hemde ülmekizde önemli bir yürüyüş rotası olduğundan dolayı burayı ayrı bir sayfada anlattım. Dilerseniz buradan gözatabilirsiniz.

AYTEPE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ BÖLGESİ

Yürüyüş mesafesi: 15 kilometre

Yürüyüş süresi: 4 saat

Zorluk derecesi: Kolay

Su geçişi: Yok

Uygun Mevsim: 4 mevsim

Bölgede içme suyu: Bir çok noktada temiz su kaynağı var.

Bitki örtüsü: Ormanlık alan, kayın, gürgen, çam

İstanbul’a uzaklığı: 135 kilometre

Ulaşım: İzmit TEM otoyolunun batı çıkışından çıkılarak Bursa istikametine gidilir. Yuvacık beldesine gelindiğinde köye doğru dönülür. Yuvacık barajı geçildikten sonra Servetiye Camii köyüne varılır. Aytepe’ye kadar yol takip edilir.

Güzergâh Bilgileri:

Yuvacık, Aytepe merkeze 25 kilometre uzaklıkta kayın, gürgen, çam ağaçları ile bir çok bitki türünün bir arada yaşadığı deniz seviyesinden yaklaşık bin metre yüksekliğinde olan bir kamp ve yürüyüş bölgesi.. Kocaeli ve Marmara bölgesinin dağ yürüyüşü merkezi diyebiliriz. Pek çok insanın sorunsuzca yürüyebileceği yürüyüş parkurları bulunmaktadır Bu bölgenin her yerinden su fışkırdığını söylemek yanlış olmaz. Yürüyüşe köy içinden veya tercihen ormanlık alandan başlanabilir. Yarım saatlik bir inişin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin su deposuna varılıyor. Bu bölgeye Soğuk Su deniyor, aynı zamanda içine uygun ekipmanlar ile girebileceğiniz Veysel Candan mağarası da burada. Çok fazla iniş ve çıkışı olmayan bu parkur, eski bir toprak yoldan kanyon içine girerek devam ediyor. Beşkayalar Milli parkını da içine alan rota Soğukdere ve Kirazdere’ye paralel bir şekilde ilerliyor. Tabi tercihen Beşkayalar Milli parkından dere boyuna inilerek dere içinden de gidilebilir. Böyle bir durumda rotanın şartları değişiyor. Kışın ve sonbahar ayları Aytepe’nin en güzel zamanlarıdır. Aytepe parkuru doğa yürüyüşlerine yeni başlayanlar için ilk tercih edilecek yer olmalıdır. Toplamda 4 saat süren ve 15 kilometre olan yürüyüş rotası her yaş grubunun yürüyebileceği kolaylıktadır. Parkurun sonunda alabalık çiftlikleri bulunmaktadır. Bunlarda birinde yemek yemeden kesinlikle eve gidilmemelidir.

ERİKLİ YAYLASI DOĞA YÜRÜYÜŞÜ PARKURU

Yürüyüş mesafesi: 14 kilometre

Yürüyüş süresi: 4 saat

Zorluk derecesi: Orta

Su geçişi: Var

Uygun mevsim: İlkbahar, yaz, sonbahar

Bölgede içme suyu: Bol miktarda temiz su kaynağı var.
Bitki örtüsü: Ormanlık alan, kestane, gürgen, karaağaç, ıhlamur, köknar ve meyve ağaçları bulunmaktadır.

İstanbul’a uzaklığı: 200 kilometre 

Ulaşım: Yalova’dan Çınarcık istikametindeki Teşvikiye köyüne ulaşılıyor. Yürüyüşe erikliden başlamak isteyenleri için asfalt yol yaylaya kadar gitmektedir.

Güzergâh Bilgileri: Erikli denizden 600 metre yüksekliğinde bir düzlük. Erekli Yaylası yürüyüş parkurunun en büyük özelliği kıyısından yürünen Erikli deresinin üzerinde bir çok şelalenin bulunmasıdır. Yürüyüşe Teşvikiye köyünün çıkışından, Erikli yaylasının 4 kilometre aşağısından başlanıyor. İlk metreler oldukça dik, ormanlık alandan yükselerek yaylaya rahat bir şekilde varılıyor. Yaylaya varıldıktan sonra dere kıyısından ilerlenip, dik bir patikaya girilmeli Milli parklar müdürlüğünün yapmış olduğu tesisleri buralarda görmek mümkün. Dere kıyısındaki patikadan 30 dakikalık yürüyüş ile ağaçların arasına gizlenmiş 2 tane şelaleye varılıyor. 15 metre yüksekliğindeki ilk şelaleyi rahat bir şekilde görmek mümkün, ikinci büyük şelaleyi görmek için ise ilk şelalenin üzerine çıkmak gerekli. Üstteki şelaleyi görmek için merdivenleri kullanmanız veya dik bir kaya tırmanışı yapmanız gerekiyor. Şelalelerin altına girmek ve yüzmek mümkün. Erikli molasının ardından 1.5 saatlik yürüyüş ile Delmece yaylasına varılıyor. Bu parkura her mevsim gidilebilir. Yalnız kış aylarında çok yoğun kar yağışından dolayı yaylaya ulaşmak zorlaşmaktadır. Profesyonel grupların işi dir.

KERPE SARISU DOĞA YÜRÜYÜŞÜ PARKURU

Yürüyüş mesafesi: 13 kilometre

Yürüyüş süresi: 4 saat

Zorluk derecesi: Kolay

Su geçişi: Yok

Uygun Mevsim: 4 mevsim

Bitki örtüsü: Çam ormanları, çalılık

Bölgede içme suyu: Parkurda içme suyu yok. Yanınızda taşımalısınız.

İstanbul’a uzaklığı: 150 kilometre

Merkeze uzaklığı: İzmit’te 55 kilometre

Ulaşım: Tem otoyolunun İzmit doğu çıkışından çıkılarak Kandıra yoluna dönülür. Kerpe tabelası takip edilir.

Güzergâh Bilgileri: Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı bir sahil kasabası olan Kerpe orman ile denizin buluştuğu eşsiz koylara sahiptir. Yürüyüş parkurumuz bu koyların içinden geçmektedir. Kerpe girişinin hemen solundaki koydan Sarısu istikametine doğru ( batı yönünde ) yürüyüş başlar. Orman içi toprak yol ve stabilize araç yolundan yürüyüş yapılır. İki saatlik bir yürüyüşün ardından ıssız ve sakin bir koya varılır. Yaz aylarında burada mutlaka denize girilmelidir. Yürüyüşün öncesinde veya sonrasında Kerpe merkezinde sabah kahvaltısı, akşam yemeği veya bir çay molası verilmelidir. Merkezde bulunan kayalık alandan güneşin batışını izlemek büyük bir keyiftir.

UÇMAKDERE TEKİRDAĞ

Yürüyüş mesafesi: 16 kilometre

Yürüyüş süresi: 6 saat

Zorluk derecesi: Kolay

Su geçişi: Yok

Uygun Mevsim: 4 mevsim

Bitki örtüsü: Ormanlık,çalılık

Bölgede içme suyu: Parkurda içme suyu yok. Yanınızda taşımalısınız.

İstanbul’a uzaklığı: 182 kilometre

Ulaşım: Tem otoyolunun Tekirdağ istikametine dönülür, Tekirdağ merkez geçilerek Kumbağ tabelası takip elir Kumağı da geçince uçmakdereye ulaşırsınız.

Güzergâh Bilgileri: Tekirdağ-Şarköy kıyı şeridinde uzanan Tekir dağları 750 m yükseklikte kısmen meşe ormanıyla  kaplı.Yeniköy’den başlayarak 750 metrelere yükselip, bakacak kayalarında kapıdağ yarımadası, marmara ve avşa adalarının eşsiz manzarasını seyredeceğiz. Yamaç paraşütçülerinin de favori mekanı bu dağlar, oradalarsa onları da izleyebileceğiz. Uçmakdere köyüne inip çaylarımızı yudumlayıp, köy ürünleri satınalacağız.
Eski bir rum köyü olan Uçmakdere fotoğrafçılar için de iyi bir malzeme.

SERİN DERE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ ROTASI

Yürüyüş mesafesi: 10 kilometre

Yürüyüş süresi: 4 saat

Zorluk derecesi: Orta

Su geçişi: Var

Bitki örtüsü: Ağaçlık alan, gürgen, meşe

Bölgede içme suyu: Bol miktarda içme suyu var.

İstanbul’a uzaklığı: 130 kilometre

Merkeze uzaklığı: Kocaeli’ne 18 kilometre

Ulaşım: Önce izmit’e oradan da Kullar – Kartepe yolundan gidiliyor. Bir başka güzergahta Yuvacık – Tepecik – Serindere yoludur.

Güzergah Bilgileri: Serindere’nin bir birinden farkı 3 tane farlıklı rotası bulunmaktadır. Üçü de bir birinden güzel ve eşsizdir.

Birinci Parkur: Kanyona Örnek köyün güneyinden giriliyor. Kimi yerlerde dere kenarındaki patikalar kullanılıyor olsa da kimi yerlerde diz hatta göğüs seviyesinde suya girilmesi zorunludur. Serin dere İnönü yaylasından doğup uzun ve dik bir kanyonun içinden akıyor. Zorlu geçişlerin olduğu dere oldukça kaygan taşlarla kaplıdır. Yürüyüşe Serindere köyü kız kulesi alabalık tesislerinin yanından başlanıyor. Sol koldaki dere takip edilerek yaklaşık iki saatlik dere yürüyüşünün ardından beton bir köprüye varılıyor. Burada verilen molanın ardından karşı yakaya geçip orman içi patika yola giriliyor. 1 saatlik yürüyüş ile dere yatağına dönülüyor. Bir süre sonra izmit’e içme suyu taşıyan 1 metre çapındaki boru hattının geçtiği 150 metrelik tünele de girilebilir. Tünelde el feneri gerekecektir. Bu parkur tünelin sonunda bitmiş olsa da devam etmek isteyenler karşı yamaçtaki Kız Kulesine çıkabilirler. 

   
İkinci Parkur:  Yürüyüşe yine alabalık tesislerinin önünden başlanır. Bu kez sağ koldaki dere takip edilerek, asıl kanyona girilir.. Bu rotada giriş yerinden geri çıkacaksınız yada Serindere’nin doğduğu İnönü yaylasından çıkış yapacaksınız. Çok güzel şelalelerin ve göletlerin olduğu parkurda bele kadar suya girmemek mümkün değildir. Yürüyüşçülerin mutlaka yedek kıyafet ve ayakkabı getirmeleri şarttır. Macera tutkunlarının mutlaka görmesi gereken bir rota. Zorlu bir parkur olduğundan ekipte çocuklar olmamalıdır. Yürüyüş süresi ekibe göre uzatılabilir. Üç, dört saatten  beş, altı saate kadar yürüyüş süresi uzatılabilir. Kanyonun bir uçundan girip diger uçundan çıkış yapmayı planlayanların yanlarında teknik malzeme getirmeleri gereklidir. Dağcılık bilgisi ve eğitimi olmayanlara tavsiye edilmez.

Üçüncü Parkur: Serindere baraj parkurudur. Yuvacık barajının kıyısında bulunan bir patika yolda yapılmaktadır. Bu parkur her yaştan insanın yürüyebileceği müthiş güzellikleri olan kolay bir trekking alanıdır. Yürüyüşe Serindere alabalık çiftliklerinin veya tam tersi Yuvacık tarafından başlanabilir. Yuvacık barajına hakim görselliği üst düzey tepeler arasında yürünür.

 

İlker Aykan

View Comments

  • We stumbled over here by a different web address and thought I might check things out.
    I like what I see so now i'm following you.
    Look forward to looking into your web page again.

  • Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the website is also really good.

  • I seriously love your site.. Excellent colors & theme. Did
    you develop this web site yourself? Please reply back as I'm
    trying to create my own website and want to know where
    you got this from or what the theme is named. Kudos!

  • I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this site is in fact pleasant.

  • Good post. I learn something totally new and challenging
    on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always
    be useful to read through content from other authors and use something from other
    sites.

  • all the time i used to read smaller posts which also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading here.

  • Howdy would you mind sharing which blog platform you're using?

    I'm going to start my own blog in the near future
    but I'm having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for
    something unique. P.S Sorry for being off-topic but
    I had to ask!

  • Greetings! Very useful advice in this particular article!

    It's the little changes that produce the greatest changes.
    Thanks a lot for sharing!

  • Hi there, I log on to your blogs on a regular basis. Your humoristic style is witty,
    keep up the good work!

  • I like the valuable info you provide in your articles.
    I will bookmark your weblog and check again here regularly.
    I'm quite sure I will learn many new stuff right here!
    Good luck for the next!

Recent Posts

Japonyada sizi şaşırtacak ilginç şeyler

JAPONYADA SİZİ ŞAŞIRTACAK 8 ŞEY Japonyaya gitmeden önce sadece oranın muhteşem yemek kültürünü , sayısız…

4 sene ago

Türkiye`de tırmanış yapılacak en iyi 10 zirve

 Ağrı Dağı Ağrı Dağı yüzyıllardır birçok insan için Türkiye topraklarındaki en ulaşılmaz ve zor konumlardan…

5 sene ago

Türkiye`de Dağcılık

TÜRKİYE`DE DAĞCILIĞIN GELİŞİMİ Türkiye'de Dağcılık geçtiğimiz yüzyıl içerisinde başlamıştır. İlk olarak Dağcılık aktivitelerini Türklerden ziyade…

5 sene ago

Alaçatı gezilecek yerler- en iyi on

Alaçatı Gezilecek Yerler Rehberi Alaçatı bildiğiniz gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birisi konumunda. Özellikle…

5 sene ago

Doğu ekspresi

Doğu Ekspresi Turu Sosyal medya sayesinde çok meşhur olan ve herkes tarafından çok merak edilen…

5 sene ago

Marmaris`in en güzel 10 plajı

MARMARİS VE ÇEVRESİNDEKİ EN GÜZEL 10 PLAJ Marmaris Muğla il sınırları içinde kalan Türkiye’nin en…

5 sene ago